В начало

Too much: потужний імпорт штовхає ціни на LPG вниз

Вартість скрапленого газу в гуртовому секторі ринку України знизилася за тиждень з 21 по 28 березня на 340 грн/т і становить у середньому 43 640 грн/т. Про це свідчить ціновий моніторинг Консалтингової групи «А-95».

Падіння цін відбулося і на аукціоні Української енергетичної біржі 27 березня: середняціна на скраплений газ знизилася на 864 грн/т порівняно з попередніми торгами. «Укрнафта» реалізувала свої пропозиції у межах 42 500-43 600 грн/т, «Укргазвидобування» — 42 500-43 050 грн/т. Торги характеризувалися низьким попитом, а 333 т із виставлених 6,2 тис. т реалізувати не вдалося навіть після зниження ціни.

На аукціоні приватних виробників 26-27 березня вартість газу становила 41 500-42 600 грн/т.

«Зараз на ринку багато пропозицій, і ціни на імпортний ресурс стартують з 41 000 грн/т. Тому 43 500 і вище — це дорого в нинішніх реаліях», — зазначили в одній із компаній.

Загалом надлишок імпортного газу трейдери називають основним чинником, який тягне ціни донизу навіть при зростанні курсу валют і цін на кордоні. «Компанії традиційно збільшують постачання в очікуванні сезону, але сезону як такого немає, реалізація на рівні січня», — каже представник великої мережі АЗК.

При цьому найбільший тиск на ціни здійснюють невеликі компанії, які інерційно продовжують імпортувати газ, створюючи надлишок. «Малі трейдери, які мають власний автопарк, продовжують їхати за ресурсом, адже машина має працювати. Але прилаштувати газ усе важче, і для того, щоб його продати, доводиться скидати ціну, жертвуючи власним заробітком», — пояснює трейдер з Києва.

З ним погоджується колега зі Львова: «Це вже нормальна практика, коли машина без попередньої домовленості приїжджає під ГНС, і потім уже власник дзвонить з пропозицією продати або бодай злити ресурс. А покупців немає і зливати нікуди. Так з’являються казкові дисконти». З його слів, йдеться насамперед про дрібних трейдерів-власників 1-2 газозозів.

«Зараз дуже багато залежить від реалізації. Ринок не встигає «переварити» той ресурс, який завозиться», — додали в одній із паливних компаній.

Ще одним чинником, що стримує ціни від адекватного зростання, лишаються постачання дешевого газу з Польщі: хоча обсяг імпорту підозрілого газу суттєво знизився, партії з аномально низькою митною ціною ще лишаються на ринку. «На ринок продовжує потрапляти дешевий російський газ. Знаю, що на деякі партії підкладають документи, які не відповідають справжньому походженню ресурсу. Крім того, чув, що Barter почав надавати необхідні документи», — розповів один із трейдерів.  

За даними Консалтингової групи «А-95», минулого тижня не було постачань ресурсу з терміналів Barter і BaltykGaz. Але з базисів компаній Pakar Jacek  (Білосток) і Gal Gaz (Галевіце) продовжуються відвантаження ресурсу за ціною на $100/т нижчою за середню вартість неросійського газу.

За підрахунками торговців, вартість газу на аукціоні паритетна з підозрілим ресурсом для регіонів країни, віддалених від західного кордону. «Для східних областей нинішній рівень цін на ресурс на аукціоні паритетний імпортному газу з «Орлена» або продукту підозрілого походження», — зазначив один із респондентів.

Двоє трейдерів також звернули увагу на неприродньо дешеве постачання газу з MOL у березні. Більше 1 000 т було завезено залізницею за $466/т компанією «ТНТ Груп» (входить у пул підприємств «БРСМ-Нафти»). Учасники ринку пояснюють наднизьку ціну низькою якістю продукту: «Нам теж пропонували цю партію, але там сірка 900 (ppm. при нормі 50 — ek)! У MOL такі пропозиції є частенько, але це завжди якийсь неліквід, який продати в Європі неможливо».

Подальшому зниженню вартості газу в країні сприятиме і здешевшання ресурсу на морі. Котирування CIF ARA впевнено знижуються останніми тижнями, а в квітні ціни Sonatrach, що регулюють ринок Середземномор’я, можуть зменшитися на $10-70/т. При цьому через блокування польського кордону імпорт автомобільним транспортом з Румунії зростає: у березні середньодобовий імпорт газу газовозом з Румунії становить 0,41 тис. т, коли в січні — 0,21 тис. т. Постачання з Польщі знизилося відповідно з 0,4 тис. т до 0,3 тис. т.

Але, окрім факторів, які тиснуть на ціни вниз, є й ті, що мають зворотній вплив. Передусім ідеться про зростаючий курс долара, який за два тижні додав 0,55 грн/$.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти