В начало

Італія може збільшити імпорт африканського газу

Італія може значно збільшити імпорт газу з Африки й перенести частину постачань у Північну Європу, якщо вона розширить свою інфраструктуру в найближчі кілька років, заявив генеральний директор енергетичної групи Eni Клаудіо Дескальці кільком італійським газетам.

Виступаючи з Алжиру, куди він подорожував з прем’єр-міністром Італії Джорджією Мелоні, Дескальці сказав, що Рим уже може розраховувати на багато зв’язків з Африкою, включаючи трубопровід TransMed, що з’єднує Алжир із Сицилією.

«Ми єдині, хто має зв’язок з Алжиром... який має потужність близько 36 мільярдів кубометрів газу і все ще недостатньо використовується. Є ще понад 10 млрд м3, які можуть досягти Італії». Про це Дескальці сказав італійській щоденній газеті Il Messaggero.

Як повідомляє Reuters, торік Алжир став найбільшим постачальником газу в Італію, замінивши значну частину обсягом 29 млрд кубометрів газу, які раніше надходили з росії.

Крім TransMed, Рим також може розраховувати на трубопровід з Лівії й імпорт скрапленого природного газу (СПГ) з Єгипту, Анголи, Республіки Конго й Мозамбіку.

«У нас є сполучення з Лівією, яке зараз коштує близько 12-14 млрд кубічних метрів з погляду потужності, яка може збільшитися за умови адекватного стиснення на кілька мільярдів», — сказав Дескальці газеті.

Італія також працює над варіантом подвоєння до 20 млрд кубометрів потужності Трансадріатичного трубопроводу (TAP), який транспортує азербайджанський газ до Апулії на південному сході країни.

Рим бачить роль центру постачань між Африкою й північною Європою в найближчі роки, щоб допомогти компенсувати втрати імпорту з росії.

«Наша мета — мати надлишок газу, щоб мати змогу постачати енергію в північну Європу», — сказав генеральний директор Eni, додавши, що Італії необхідно як розширити свою внутрішню газову мережу, так і розвинути енергетичні коридори до Німеччини, Австрії й Швейцарії.

2021 року Італія використала близько 75 млрд кубометрів газу, з яких 38% — з росії. Вона планує повністю замінити російський газ до кінця 2024 року.

Eni й алжирська Sonatrach у понеділок підписали дві угоди щодо скорочення викидів вуглекислого газу й вивчення спільних проєктів для покращення експортних можливостей північноафриканської країни.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти