В начало

Світове використання газу досягне рекорду 2025 року — МЕА

Згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), наступного року глобальний попит на природний газ досягне історичного максимуму, оскільки між Азією та Європою загострюється конкуренція за морське паливо. МЕА прогнозує світове споживання «блакитного» палива на рівні 4,293 трлн куб. м.

Після падіння імпорту цього року Європі знадобиться більше скрапленого природного газу на 2025 рік, що призведе до звуження як ринку, так і цінових спредів з Азією, йдеться у звіті паризького агентства від 3 жовтня.

«Постачання природного газу залишається фундаментально обмеженим, а перспективи на 2025 рік обтяжуються невизначеністю», — заявили в МЕА.

Прогноз МЕА передбачає ще один складний рік для Європи, де споживачі все ще борються з високими рахунками за електроенергію. Хоча ціни на газ у регіоні суттєво впали з кризових піків 2022 року, вони все ще вищі за середні історичні показники. Розширення геополітичних ризиків — від розв’язаної росією війни в Україні до ескалації конфлікту на Близькому Сході — стало основою цін і нестабільності ринку.

Згідно з прогнозами МЕА, цього року споживання газу в Європі може скоротитися на 2% порівняно з 2023 роком. Промисловий попит відновився, але залишається нижчим від докризового рівня, тоді як використання газу в енергетичному секторі продовжує скорочуватися через бум відновлюваної енергетики.

2025 року попит на континенті може зрости на 1%, до 493 млрд куб. м, повідомляє МЕА. Якщо потік російського газу через Україну буде припинено наступного року — базовий сценарій МЕА, оскільки угода про транзит палива між москвою й Києвом закінчується наприкінці грудня, — тоді Європі знадобиться більше СПГ.

За даними МЕА, загалом світове споживання газу досягне рекорду цього року, а потім збільшиться 2025-го. Азія залишиться головним драйвером зростання, попит у регіоні наступного року зросте з 948 млрд куб. м до 997 млрд куб. м.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти