В начало

Суд у Польщі скасував штраф «газпрому» на $6,8 млрд

Апеляційний суд Польщі скасував штраф «газпрому» і п'ятьом його партнерам, які будували «північний потік-2», обсягом близько 29 млрд злотих ($6,8 млрд), повідомляє газета Puls Biznesu.

Штраф на «газпром» і його партнерів 2020 року наклало Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів (польський антимонопольний регулятор, UOKiK).

Рішення UOKiK уперше було скасовано у листопаді 2022 року судом із захисту конкуренції та прав споживачів Польщі. UOKiK пообіцяв оскаржити скасування штрафу в апеляційному суді, а згодом і у Верховному.

У торішньому рішенні суду із захисту конкуренції та прав споживачів зазначається, що «газпром» так і не створив із партнерами спільного підприємства, тому оцінка наслідків для економіки від їхньої співпраці виходить за межі відповідальності UOKiK.

2020 року польський антимонопольний регулятор звинуватив «газпром» і його партнерів з будівництва «північного потоку-2» у тому, що укладені між ними й західними фінансовими інвесторами контракти є концентрацією бізнесу, спробою обходу антимонопольного законодавства.

UOKiK призначив «газпрому» і його партнерам максимальні штрафи обсягом 10% від виручки. Таким чином, «газпром» мав заплатити 29,08 млрд злотих, OMV отримала штраф обсягом 87 млн злотих, Engie Energy – 55 млн злотих, Wintershall – 30 млн злотих, Shell – 30 млн злотих і Uniper – 29 млн злотих.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти