В начало

Стрімке скуповування нафти в Китаї після свят підвищує попит

Перспективи китайських нафтових ринків виглядають дещо кращими після буму подорожей на Новий рік за місячним календарем, що породжує надії на більш стійке відновлення попиту.

Згідно з даними трейдерів, Китай почав швидко закуповувати вантажі сирої нафти з усього світу після свят у середині лютого, а також збільшив строкові постачання з Саудівської Аравії на березень. Хоча трейдери кажуть, що закуплені обсяги стабільні порівняно з попереднім місяцем, закупівлі здійснюються напередодні ремонтних робіт, коли нафтопереробники зазвичай скорочують імпорт.

«Деякі нафтопереробні заводи (НПЗ) можуть підвищувати продуктивність або відкладати плани технічного обслуговування через значний імпульс попиту після поїздок на місячний Новий рік, які перевищили очікування, — написали минулого тижня аналітики Energy Aspects Ltd., зокрема Jianan Sun. —  Спотові закупівлі сирої нафти в Китаї були трохи сильнішими за наші очікування».

Місячні канікули, святковий період, коли велика частина населення подорожує далеко й повсюдно, є ключовим часом для китайської економіки, яка зазнала труднощів після повторного відкриття понад рік тому. Цього року подорожі й витрати перевищили рівень до пандемії, незважаючи на фінансовий стрес, який обтяжує домогосподарства. Для нафтопереробників це означає підвищення попиту на паливо, зокрема бензин.

Це приємний поштовх для ринків нафти, які цього року враховували зниження споживання в Китаї. Крім того, закупівлі здійснюються, навіть незважаючи на те, що нафтопереробники запланували більше зупинок на технічне обслуговування, ніж зазвичай, що має підтримувати високі показники продуктивності на заводах, які не постраждали.

Згідно з прогнозом Mysteel OilChem на початку цього місяця, очікується, що нафтопереробні потужності, виведені з експлуатації 2024 року, зростуть на 18%, до трирічного максимуму. Більша частина цього припадає на ІІ і ІV квартали, тоді як більшість сирих вантажів, куплених цього місяця, надійде в травні.

Зі слів трейдерів, ці покупки охопили весь світ, від Близького Сходу й Африки до США, Бразилії ті Північного моря.

Оскільки Китай – найбільший у світі імпортер, споживання нафти – важливий чинник світових цін. Проте у святкових даних є нюанси, які можуть охолодити хвилювання навколо того, що це може означати для попиту на товари. За даними Bloomberg Economics, щоденні витрати на одного мандрівника, наприклад, були нижчими, ніж під час низки великих свят після відновлення економіки.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти