В начало

Страховики підвищили тарифи для танкерів з російською нафтою у Чорному морі – Reuters

Страхові компанії повідомили фрахтувальникам суден, які працюють у чорноморських портах росії, про збільшення додаткових платежів, відомих як «премії за ризик роботи в зоні воєнного конфлікту». Про це повідомляє Reuters із посиланням на чотирьох трейдерів.

Надбавку у вигляді премії за ризик страхові компанії додали до загальної вартості страхування танкерів ще після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Однак воєнні дії в акваторіях російських і українських чорноморських портів активізувалися після одностороннього виходу росії із «Чорноморської зернової ініціативи» в середині липня.

Зокрема нещодавно росія повідомила про кілька атак на свої чорноморські порти. Зі слів трейдерів, наразі ці атаки не вплинули на завантаження нафти з чорноморських портів росії, але ризики зростають.

Через це премію за ризик роботи в зоні воєнних дій було збільшено з приблизно 1% вартості вантажу до приблизно 1,20-1,25%. Таке підвищення означає, що кожен рейс коштуватиме на $200 тис. за один танкер Suezmax (може перевозити 120 тис. – 200 тис. тонн) дорожче, якщо російська нафта постачатиметься до Індії. Підвищення премії означає, що її загальний обсяг становитиме майже $1 млн.

Трейдери додали, що підвищення стосується в основному вантажів, що перевозять російську нафту й нафтопродукти, тоді як премія за вантажі казахстанського походження, які також експортуються через російські порти, залишається на рівні близько 1%.

Як повідомлялося, 19 липня міноборони рф заявило, що у зв’язку із припиненням «зернової угоди» згортається гуманітарний коридор у Чорному морі, а судна, що йдуть в українські порти, будуть розглядатися як «потенційні перевізники військових вантажів».

У відповідь Міноборони України оголосило, що також може розглядати всі судна, що прямують Чорним морем у напрямку російських портів або окупованих рф українських портів, як причетні до перевезення вантажів воєнного призначення.

4 серпня український морський дрон атакував російський танкер SIG,  який транспортував паливо для російських військ і перебував на той час у районі Керченської протоки.

13 серпня російські військові відкривали попереджувальний вогонь і піднімали в повітря гелікоптер для зупинки й огляду суховантажа «Сукра Окан» під прапором Палау, що прямував у порт Ізмаїла. У Міноборони Туреччини розпочали розслідування цього інциденту, влада Туреччини також попередила росію про неприпустимість таких дій.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти