В начало

США стримують дії Саудівської Аравії, оскільки напруженість на ринку нафти спадає

Напруженість між США й Саудівською Аравією ослабла за два місяці після публічної словесної війни між Вашингтоном і Ер-Ріядом, яку було спровоковано рішенням OPEC+ скоротити умовних 2 мільйони барелів на день світового постачання нафти.

Послабленню напруженості сприяло падіння цін на нафту й завершення сезону виборів у США, коли вартість енергоносіїв завжди перетворюється на чутливу політичну тему.

Згідно з оцінками Energy Intelligence, фактичне скорочення видобутку OPEC+ у листопаді становило лише 320 тис. барелів на добу (б/д), що значно перевищує заявлених 2 млн б/д, а також набагато менше, ніж очікуваний 1 млн б/д.

Зараз усі погляди зосереджено на постачанні з росії після обмеження цін G7 і заборони ЄС на морський імпорт сирої нафти, яка набула чинності з 5 грудня.

У жовтні, коли OPEC+ ухвалила рішення, адміністрація Байдена все ще обговорювала з іншими країнами G7 деталі обмеження ціни, яке має на меті обмежити нафтові доходи москви, зберігаючи при цьому постачання російської нафти. У Вашингтоні сприйняли рішення OPEC+ як підрив цих зусиль.

Energy Intelligence розглядає деякі моменти тиску у відносинах між США й Саудівською Аравією і поточну ситуацію.

Продажі стратегічних запасів було призупинено: рекордні викиди нафти Вашингтоном зі Стратегічного нафтового резерву були джерелом роздратування для OPEC+, яка розглядала їх як втручання США в її зусилля з управління нафтовим ринком. Ключовим питанням для членів OPEC+ було те, чи продовжуватимуть США випускати запаси після виборів 8 листопада понад 180 млн барелів, оголошених у березні. Згодом стало відомо, що не продовжуватимуть.

Навпаки, Вашингтон пішов у протилежному напрямі. Американські офіційні особи завжди заявляли, що планують поповнити запаси, коли ринки заспокояться. За останніх кілька тижнів вони вдалися до таких кроків. 

У жовтні адміністрація Байдена оголосила, що викуповуватиме нафту, коли ціни на проміжну нафту West Texas Intermediate будуть у діапазоні $67-72. У грудні Міністерство енергетики США оголосило про тестову закупівлю 3 млн барелів за новою системою фіксованих цін. Законодавці також вилучили з бухгалтерського обліку близько 140 млн барелів дозволених Конгресом продажів, що приносять прибуток, компенсуючи екстрені цьогорічні продажі. Це означає меншу кількість необхідних продажів у майбутньому.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти