В начало

Справу щодо колишнього топменеджера «Укртатнафти» передали до суду – БЕБ

Бюро економічної безпеки (БЕБ) України скерувало до суду справу щодо колишнього виконувача обов’язків першого заступника голови правління ПАТ «Укртатнафти». У межах провадження у бюджету було відшкодовано 1,6 млрд грн збитків. Про це повідомляє прес-служба БЕБ.

Як зазначається, слідство встановило, що експосадовець умисно ухилився від сплати майже 1,6 млрд грн акцизного податку й податку на прибуток. Крім того, він, зловживаючи службовим становищем спільно з іншими особами здійснив розтрату майна товариства, а саме нафти-сирця.

За даними слідства, впродовж січня-лютого 2022 року «Укртатнафта» мала достатньо коштів для сплати необхідних податків. Про це свідчать транзакції на адресу компанії-нерезидента та залишки коштів на рахунках.

«Однак щоб приховати злочин, виконувач обов’язків першого заступника товариства направив лист до ДПС щодо неможливості належного ведення податкового й бухгалтерського обліку «Укртатнафти» внаслідок пошкоджень, отриманих складськими й офісними приміщеннями підприємства під час збройної агресії рф. Документ містив завідомо неправдиві відомості», – пояснили правоохоронці.

Водночас посадовці «Укртатнафти» через мережу магістральних нафтопроводів незаконно перемістили 72 тис. тонн нафти-сирця з митних складів на територію Кременчуцького нафтопереробного заводу (НПЗ). Надалі виробили пальне, яке згодом реалізували без відображення у бухгалтерському й податковому обліках.

Такі дії колишнього в.о. першого заступника завдали державі збитків у понад 3,25 млрд грн. З них майже 1,6 млрд грн вже відшкодовано до бюджету.

Загалом БЕБ розслідує п’ятнадцять епізодів злочинної діяльності посадових осіб зазначеного акціонерного товариства.

Як повідомлялося, 1 лютого детективи БЕБ повідомили про підозру колишньому в.о. першого заступника полови правління «Укртатнафти» в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, йому було обрано запобіжний захід у вигляді застави майже 200 млн грн.

Тоді ж БЕБ провело обшуки за адресами зберігання паливо-мастильних матеріалів нафтопереробної компанії.

Перед цим СБУ прийшла з обшуками до олігарха Ігоря Коломойського у справі про схеми в «Укрнафті» та «Укртатнафті» на 40 млрд грн.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти