В начало

Socar домовляється з «Нафтогазом» про транзит газу

НАК «Нафтогаз України» шукає альтернативні рішення, щоб після закінчення угоди з російським «газпромом» не зупиняти газотранспортну систему України. Про це сказав голова правління компанії Олексій Чернишов, передає liga.net.

«Наприклад, на нас виходили бізнеси з Азербайджану. Зокрема компанія Socar. Але зараз поки немає готового рішення. І про це рано казати», – зазначив він в інтерв’ю виданню.

Чернишов підтвердив, що «Нафтогаз» не продовжуватиме транзитної угоди з «газпромом». Перемовини не ведуться і не плануються.

«З іншого боку, наша ГТС є одним з ключових активів держави. Вона дозволяє нашій країні бути певною мірою у вищій лізі енергетичного бізнесу. Тому що ГТС забезпечує досить суттєвий потенційний обсяг транспортування. А якщо ми ще згадаємо про наші сховища, ми розуміємо, що це певна pole position (вигідна позиція – ред.)», – пояснив голова «Нафтогазу».

На його погляд, стратегічно ГТС повинна працювати.

«Бо ми маємо доступ до ринку збуту в майбутньому, коли Україна стане експортером газу. Ми не маємо права зупинити цю систему. Бо якщо ми її зупинимо, європейський ринок за кілька років переорієнтується на інших постачальників», – сказав він.

Раніше ЗМІ писали, що у Європейському Союзі тривають перемовини щодо збереження постачання газу через ключовий трубопровід в Україні. Один із варіантів полягає в тому, щоб європейські компанії купували газ з Азербайджану і закачували його в російські трубопроводи, що йдуть до Європи.

Як повідомлялося раніше, Україна не має наміру продовжувати контракт на транспортування російського природного газу до Європи після 2024 року, але в уряді припускали інші домовленості з цього питання.

Нагадаємо, договір між «Нафтогазом України» й «газпромом» на організацію транспортування, транспортну угоду між «Нафтогазом» і Оператором ГТС, а також міжоператорську угоду між Оператором ГТС і «газпромом» було підписано 30 грудня 2019 року. Контракт передбачає транзит у 2021-2024 роках по 40 млрд кубометрів газу на рік, але ця умова не виконується.

2023 року транзит російського газу через газотранспортну систему України знизився на 28,4% (на 5,81 млрд кубометрів) порівняно з 2022 роком – до 14,65 млрд кубометрів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти