В начало

Слідом за Румунією: газ на польських терміналах почав дорожчати

Зростання котирувань пропану і бутану в ARA сприяло здорожчанню експортного ресурсу, що продається на український ринок із польських терміналів цього тижня. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Цього тижня вартість автомобільних партій ПБТ на східних терміналах Польщі збільшилася на $17-37/т – до $611-689/т. Як вважають учасники ринку, здорожчання відбувається через зростання котирувань газу в Північно-Західній Європі. Протягом тижня вартість пропану зросла на $28/т – до $531/т CIF ARA, бутан додав у ціні $78/т і торгувався за $599/т CIF ARA.

Зростанню цін на польських терміналах також сприяє розворот тренду на білорусько-польському кордоні. «сібур» припинив демпінгувати на торгах, тому зростання цін відновилося», — каже один із польських покупців ресурсу. Порівняно з минулим тижнем залізничні партії ПБТ на умовах DAP Брест здорожчали на $5/т – до $380/т.

«російські постачальники зазвичай завжди так роблять. Спочатку пригодовують дешевим продуктом, а потім перед початком сезону високого попиту підвищують ціни», — каже представник української компанії.

«Продажі газу в Польщі почнуть зростати ближче до кінця серпня у зв’язку з закінченням літніх канікул і закупівлями аграріями для сушіння зерна», — прогнозує польський трейдер. Вартість скрапленого газу на балтійських терміналах зросла на $17-25/т до $633-686/т. Учасники ринку очікують, що Orlen Lietuva підвищить ціни продукту на наступний тиждень.

Залізничні партії ПБТ на умовах DAP Ізов здорожчали $10-48/т – до $631-660/т. «Наступні партії продукту, найімовірніше, будуть дорожчими через зростання котирувань», — каже польський трейдер, який нещодавно продав партію американського газу в Україну.

Протягом серпня можна очікувати поступове збільшення вартості скрапленого газу в Польщі на тлі підвищення попиту на внутрішньому ринку й зростання котирувань в ARA і на білорусько-польському кордоні.

Вартість газу для України в румунських компаній не змінилася від початку місяця, проте цінова перевага залишається поки що на боці польських постачальників. Автомобільні партії ПБТ з терміналу в Галаці продаються за $640-650/т. Учасники ринку повідомляють, що ціни на внутрішньому ринку зараз вищі порівняно з пропозицією для України. Але компанія Bulmarket утримує прайс для збереження українського напрямку продажів.

На тлі високих цін на скраплений газ на півдні й порівняно низькою вартістю ресурсу у Польщі, попит на яку наполовину забезпечується постачаннями з росії, на ринку формуються умови для зростання обсягів постачань сумнівного продукту на український ринок. Зокрема на це звертає увагу Нафтогазова асоціація України.

«На жаль, вимушені констатувати, що з плином часу закордонні постачальники адаптувались до нових вимог і відновили відправлення в Україну нафтопродуктів з ознаками використання російських обсягів. Нашу стурбованість викликають постачання так званих сумішей скрапленого газу з Латвії, Литви й Польщі, які є потужними отримувачами LPG з рф. Зокрема в Україну через країни Балтії продовжує імпортуватись начебто казахстанський газ, який виробляється на переробному заводі в оренбурзі (рф), проте має документ про походження з Республіки Казахстан», – йдеться в повідомленні асоціації.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти