В начало

SHI подасть до суду на російську «звєзду» — LNG Prime

Південнокорейський суднобудівний гігант Samsung Heavy Industries заявив, що подасть до суду на російську суднобудівну компанію «звєзда» після того, як остання вирішила розірвати контракти на 10 суден льодового класу Arc7, що перевозять скраплений природний газ (СПГ), і сім човникових танкерів. Про це повідомляє LNG Prime.

Ще в листопаді 2020 року «звєзда» уклала з SHI контракт на суму близько 2,8 трлн вон ($2,04 млрд) на постачання блоків і обладнання для 10 авіаносців льодового класу Arc7, призначених для обслуговування проєкту Arctic LNG 2, яким керує «новатек».

У жовтні 2021 року дует підписав ще один контракт на постачання блоків і обладнання для семи криголамних танкерів-човників на суму близько 2,04 трлн вон ($1,48 млрд).

SHI повідомила на фондовій біржі в середу, що обидва ці контракти було розірвано компанією «звєзда», яка стверджує, що SHI не виконала контракту.

Згідно з SHI, «звєзда» в односторонньому порядку заявила про невиконання контракту під час перемовин і вимагала повідомлення про розірвання й повернення авансового платежу обсягом близько $800 млн плюс відстрочені відсотки.

SHI пояснила, що призупинила роботу над суднами на етапі проєктування в лютому 2022 року через послідовне впровадження санкцій проти росії урядом США й урядом Кореї.

Вона повідомила «звєзді» про форс-мажор, продовжуючи обговорювати подальшу реалізацію цих контрактів.

Протягом лютого й червня цього року уряд США призначив судновласника спеціальними громадянами й заблокував осіб, що призвело до блокування транзакцій із судновласником і взаємних перемовин про продовження контракту, повідомляє SHI.

SHI зазначила, що наразі не може проводити жодних фінансових операцій із «звєздою» через санкції.

Південнокорейський суднобудівник заявив, що планує подати позов до арбітражного суду Сингапуру, щоб оскаржити законність повідомлення про розірвання й обсяг повернення, продовжуючи перемовини.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти