В начало

Shell інвестує $5 млрд у морський видобуток нафти в Нігерії

На тлі невизначеності щодо іноземних інвестицій у Нігерію Shell скористалася можливістю інвестувати $5 млрд у морський видобуток нафти в країні, повідомляє Reuters.

Shell розглядає можливість інвестувати $5 млрд (3,99 млрд фунтів стерлінгів) у офшорні нафтові проєкти в Нігерії й пообіцяла витратити додатковий $1 млрд протягом наступних п’яти-десяти років на збільшення видобутку природного газу в Нігерії, щоб задовольнити зростаючий внутрішній попит і збільшити експорт.

На закритій зустрічі між керівництвом групи Shell на чолі з директором глобального інтегрованого газового відділу Shell і розвідки Зої Юйнович президент Нігерії Бола Тінубу підкреслив значну роль компанії в нафтогазовому секторі країни.

Як повідомляє Reuters, Юйнович заявила, що Shell має «неминучу можливість інвестувати $5 млрд» у нафтовий проєкт Bonga North. «Я хочу зробити ці інвестиції якнайшвидше. Ми хочемо продовжувати і будувати канал нових інвестицій у Нігерії», — сказала вона.

За останні кілька років економіка Нігерії постраждала через падіння видобутку нафти внаслідок недостатнього інвестування, крадіжки сирої нафти і вандалізму на трубопроводах. У вересні 2022 року через розкрадання нафти країна щомісяця втрачала 470 тис. барелів сирої нафти на суму майже $700 млн.

Раніше африканські екологи висловлювали занепокоєння тим, що багаті на нафту, газ і корисні копалини держави континенту можуть опинитися без активів.

«Немає жодного вузького місця, яке було б надто важко усунути в нашому рішучому поході до того, щоб зробити Нігерію африканським притулком для великомасштабних інвестицій», — цитує Reuters Тінубу.

Тінубу переміг на виборах у лютому цього року й пообіцяв збільшити видобуток нафти і газу в Нігерії після багатьох років неефективності й крадіжок у нафтогазовому секторі, яким керував колишній президент Мухаммаду Бухарі. Уряд Бурхарі намагався отримати вигоду з потенційних енергетичних ресурсів Нігерії, як відновлюваних, так і нафти й газу.

Нинішній президент Нігерії постійно наголошує на можливостях прямих іноземних інвестицій у ключові трудомісткі галузі й прагне залучити світовий капітал для збільшення доходів і створення робочих місць.

Тінубу також використовував платформу G20 в Індії у вересні цього року, щоб обговорити інвестиційні можливості й має намір розв’язати «всі проблеми, пов’язані з інвестиціями», щоб збільшити доходи країни.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти