В начало

Shell має намір продати свою частку у НПЗ Schwedt у Німеччині

Поляки можуть отримати акції Rafineria Schwedt після Shell, яка хоче вийти. Проте досі неясно майбутнє дерусифікації цього об’єкта, який досі належить російській «роснєфті», хоча він перебуває під опікою уряду в Берліні. Тому може з'явитися інший гравець.

Модернізація нафтопроводу «Росток-Шведт», який забезпечує майже половину постачань нафти на нафтопереробний завод у Шведті, застопорилася через те, що компанія Shell, якій належить 37,5% акцій заводу, не долучилася до заявки на фінансову підтримку від німецької держави для цього проєкту. Shell може бути не зацікавлена в подальшому розвитку НПЗ, оскільки найближчими днями може з ним попрощатися.

Shell роками шукає інвестора, готового купити 37,5% німецького нафтопереробного заводу в Шведті. У грудні 2022 року в рамках польсько-німецьких перемовин щодо постачань нафти компанії Schwedt через нафтопорт у Гданську німецька сторона кілька разів пропонувала акції Shell польській Orlen Group, неофіційно стало відомо BiznesAlert.pl.

Інше неофіційне джерело повідомило, що вже наступного тижня Shell може прийняти остаточну пропозицію нового інвестора. Ця інформація збігається з заявою Міхаеля Келлнера, державного секретаря Федерального міністерства економіки та представника уряду Німеччини від PCK, який мав представити громадськості нового співвласника нафтопереробного заводу PCK. Про це повідомляє місцева газета Märkische Oderzeitung (MOZ).

Нафтопереробний завод у Шведті — п'ятий за величиною в Німеччині. Понад 54% досі належать російській «роснєфті». Однак у вересні 2022 року уряд Німеччини запровадив опіку над цією частиною акцій PCK, але Польща, яка дає змогу постачати значну частину нафти Schwedt, вимагає експропріації росіян і дерусифікації. За даними BiznesAlert.pl, PKN Orlen не має можливості замінити Shell, увійшовши в структуру акціонерів, в якій залишиться «роснєфть».

Нинішній термін опіки закінчується у вересні, і тоді може бути прийнято рішення про її продовження або позбавлення «роснєфті» акцій, як це було з частками «газпрому» в стратегічних газосховищах на річці Шпрее. З цієї причини може з’явитися інший гравець, зокрема німецький Hoyer, про що повідомив BiznesAlert.pl.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти