В начало

Щоб фінансувати субсидії нафтопереробникам, рф розглядає додатковий податок на газ

російська влада розглядає можливість підвищення податкового навантаження на національну газову промисловість, щоб допомогти профінансувати повернення до повних субсидій для нафтопереробних підприємств, оскільки уряд прагне підтримати внутрішній ринок палива без навантаження на бюджет країни. Про це повідомляє Bloomberg.

Зі слів двох джерел, підвищення може стати доповненням до чергового підвищення MET для «газпрому», яке зараз розглядається. Остаточного рішення ще не прийнято, і дискусії щодо джерел виплат нижніх компаній ще тривають.

Бюджет рф обтяжений дорогою війною в Україні, соціальними витратами й міжнародними санкціями, які вплинули на її доходи від нафти й газу. У зв’язку з президентськими виборами, запланованими на березень, кремль і уряд хочуть переконатися, що внутрішній ринок пального стабільний, а дизельне пальне і бензин не створюють додаткового інфляційного тиску на економіку країни.

Коригування розміру субвенції обговорюється в уряді, йдеться в коментарі прес-служби мінфіну країни. «Коли пакетне рішення буде готове, про нього буде оголошено», — йдеться в повідомленні.

На початку жовтня російський уряд оголосив про повернення повних субсидій для нафтопереробних підприємств країни після того, як президент владімір путін розкритикував попереднє рішення скоротити їх удвічі, щоб зменшити бюджетні витрати. Повернення встановлено для того, щоб забезпечити достатню компенсацію російським НПЗ різниці між цінами на паливо всередині країни й за кордоном, заявив уряд.

Враховуючи значний розмір виплат, виплачених на спад, який сягнув приблизно $3 млрд лише за серпень на тлі ослаблення рубля й зростання світових цін на нафту, уряд росії не поспішає визначити, як можна профінансувати виплати.

Раніше цього місяця росЗМІ повідомили, що перший заступник міністра енергетики павєл сорокін заявив, що субсидії можуть бути частково профінансовані з грошей, які бюджет заощадив, не зробивши вересневих виплат. Зі слів сорокіна, влада розглядає низку ненафтових джерел доходу для виплат.

Газова промисловість рф, і зокрема контрольований державою «газпром», традиційно була дійною коровою для державного бюджету. Торік, на тлі зростаючих витрат на війну в Україні, уряд як ключовий акціонер «газпрому» проголосував проти виплати дивідендів 2021 року, й натомість гроші було спрямовано в державний бюджет як податок на надприбуток.

Комітет російського парламенту цього місяця рекомендував схвалити законопроєкт, який підвищує податок на видобування корисних копалин для «газпрому» в період із серпня 2024 року до кінця 2026 року. Цей крок передбачає отримання понад 100 млрд руб. ($1 млрд США) на рік для національного бюджету.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти