В начало

Середній чотиритижневий експорт нафти з росії досяг максимуму з липня

Постачання сирої нафти з росії зросли до найвищого рівня за три місяці, оскільки нафтопереробні заводи (НПЗ) країни розпочали сезонний ремонт, і вільних обсягів для експорту стало більше. Про це повідомляє Bloomberg.

Середній чотиритижневий обсяг вантажів зріс приблизно на 60 тис. барелів на день (б/д) протягом тижня до 6 жовтня, досягнувши найвищого рівня з початку липня. Перероблення нафти в росії протягом більшої частини вересня впало до найнижчого рівня з червня на тлі робіт на заводах по всій країні. Ця тенденція збереглась у перші дні жовтня.

Збільшення чотиритижневих потоків відбулося, попри падіння постачань із портів Балтії й Азії протягом семи днів. Водночас видобуток сирої нафти минулого місяця впав нижче від цільового показника країни ОПЕК+.

Водночас щоденні морські потоки сирої нафти в росії за тиждень до 6 жовтня впали приблизно на 370 тис. барелів – до 3,37 млн, втративши майже половину приросту попереднього тижня.

Валова вартість російського експорту сирої нафти знизилася до $1,54 млрд за сім днів до 6 жовтня з $1,68 млрд за період до 29 вересня. Падіння тижневих постачань було частково компенсовано зростанням середніх цін на російську нафту, які підвищилися на тлі побоювань ринку, що поглиблення конфлікту між Іраном та Ізраїлем може перервати постачання на Близький Схід.

Нафтові доходи російської держави показали невелике річне зростання у вересні завдяки нафтовидобувникам країни. Уряд компенсував зниження цін на енергоносії, скоротивши вдвічі щомісячні субсидії виробникам нафти в країні. Нафта залишається ключовим джерелом коштів для кремля, оскільки він прагне протистояти західним санкціям і покрити наростальні військові витрати через повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Загалом 31 танкер завантажив 23,58 млн барелів російської сирої нафти за тиждень до 6 жовтня, свідчать дані відстеження руху суден і звіти портових агентів. Обсяг знизився з 26,17 млн барелів на 35 суднах минулого тижня.

Протягом тижня два вантажі казахстанської нафти KEBCO було завантажено у новоросійську на Чорному морі й один – в усть-лузі на Балтійському морі.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти