В начало

Schlumberger не планує виходити з росії ‒ FT

Найбільша у світі нафтосервісна компанія SLB не планує виходити з росії, незважаючи на тиск Заходу, який вимагає обмежити потік нафтодоларів для військової машини кремля.

Наразі компанія виконує свої контракти і не прийняла жодного рішення щодо того, чи продавати свої російські підрозділи за прикладом двох своїх найбільших конкурентів ‒ Baker Hughes і Halliburton. Такі слова виконавчого директора Олів'є Ле Пеша цитує Financial Times, повідомляє «Дзеркало тижня».

Компанія SLB чинить опір тиску з боку українського уряду й правозахисних організацій, які стверджують, що її присутність у рф допомагає отримувати доходи від продажу нафти, які використовуються для підтримки військових зусиль президента владіміра путіна.

У заяві SLB йдеться, що компанія рішуче заперечує заяви про те, що вона «будь-яким чином схвалювала або підтримувала насильство проти народу України».

У березні 2022 року SLB припинила нові інвестиції й розгортання технологій у росії, а в липні 2023 року, після ескалації санкцій, зупинила постачання продукції в країну. Але, на відміну від своїх конкурентів, вона все ще зберігає присутність у країні.

Ле Пеш додав, що SLB запровадила контроль «для запобігання і заборони будь-яких постачань і підтримки технологій» до росії — крок, який, на його погляд, у довгостроковій перспективі погіршить здатність країни розробляти деякі з її морських нафтових родовищ.

Постачальники нафтосервісних послуг виконують більшу частину чорнової роботи для світової нафтогазової промисловості ‒ відповідають за все, від будівництва доріг і прокладання труб до буріння свердловин і перекачування нафти. Але вони також надають доступ до складних технологій, які є життєво важливими для підтримки розвідки й розробки складних бурових операцій.

«російська промисловість розвалилася б без іноземних нафтосервісних компаній. Сировина, яку SLB допомагає видобувати в росії, фінансує війну. Вихід компанії став би серйозним ударом для путіна. Чого ж вони чекають?» ‒ сказала старша дослідниця Global Witness, член коаліції громадських організацій B4Ukraine Лела Стенлі, яка працює над тим, щоб відрізати росію від грошей для ведення війни.

Західні уряди також з обережністю ставляться до посилення санкцій проти російської нафтогазової галузі через побоювання, що це може призвести до стрибка цін на сировину і дестабілізації світової економіки. Але деякі експерти стверджують, що ці побоювання перебільшені.

«росія має засоби для підтримки видобутку без цих технологій ‒ це просто буде дорожче. І чим більше їм доведеться витрачати на буріння свердловин, тим менше залишиться на бомби», ‒ підкреслив науковець із Гарварду колишній заступник голови правління Bank of America Крейг Кеннеді.

Нагадаємо, росія випередила Саудівську Аравію і стала найбільшим постачальником сирої нафти у Китай 2023 року. Китай – найбільший у світі імпортер нафти, проігнорував західні санкції, закупивши величезні обсяги російських вантажів зі знижкою.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти