В начало

Саудівська Аравія продовжує постачати нафту до Азії попри скорочення ОПЕК+

Державний нафтовий гігант Saudi Aramco постачить повний контрактний обсяг сирої нафти в травні кільком північноазіатським покупцям, незважаючи на свою обіцянку скоротити видобуток на 500 тис. барелів на день (б/д), повідомили Reuters кілька джерел, обізнаних у цьому питанні.

Це сталося після того, як Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та союзники, відомі як ОПЕК+, здивували ринки минулого тижня, оголосивши про додаткове скорочення видобутку на 1,16 млн б/д із травня до кінця року. 

За щомісячним розподілом Saudi Aramco пильно спостерігали інвестори як за показником того, чи можуть заплановані скорочення видобутку зменшити постачання в Азію, найбільший у світі ринок імпорту сирої нафти.

Люди цікавляться, чи справді додаткове добровільне скорочення вплине на постачання, чи воно спрямоване лише на те, щоб підтримати ціни на нафту, повідомило джерело на азіатському НПЗ, яке відмовилося назвати своє ім’я, оскільки не має права спілкуватися зі ЗМІ.

Оголошення ОПЕК+ призвело до того, що ф’ючерси на нафту марки Brent і West Texas Intermediate США підскочили на 6% минулого тижня, повернувшись до рівня, який востаннє спостерігався в листопаді.

Минулого тижня Saudi Aramco також здивувала ринок, піднявши ціни на флагманську легку нафту Arab Light, яку вона продає в Азію протягом третього місяця травня. Вона також підвищила ціни на інші сорти нафти для азіатських клієнтів на тлі очікувань скорочення пропозиції на ринку.

Очікувалося, що попит на нафту в Азії знизиться у другому кварталі, оскільки кілька нафтопереробних заводів в Азії, а саме Sinopec, третій за величиною нафтопереробний завод Південної Кореї, афілійована компанія Aramco S-Oil Corp, японська Fuji Oil і Idemitsu Kosan закривають загальну потужність перегонки сирої нафти на 1,15 млн б/д в травні.

Проте окремі інвестори налаштовані на відновлення попиту на нафту в Китаї й очікують, що світові ринки нафти затягнуться у другій половині цього року і піднімуть ціни до $100 за барель.

Тим часом Національна нафтова компанія Абу-Дабі (ADNOC), державний нафтовий гігант з Об’єднаних Арабських Еміратів, повідомила принаймні трьох покупців в Азії, що вона постачатиме повні контрактні обсяги сирої нафти в червні, повідомили торгові джерела.

ОАЕ планують скоротити 144 тис. б/д з травня в рамках скорочень ОПЕК+.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти