В начало

Саудівська Аравія може утримати ціну на Arab Light для Азії стабільною у грудні

Найбільший експортер нафти Саудівська Аравія може залишити ціну на свою флагманську легку арабську сиру нафту незначною для Азії після п’яти місяців зростання цін, оскільки ринок, розбурханий геополітичною напругою, жонглює невизначеністю пропозиції зі зниженням попиту. Про це повідомляє Reuters.

Зі слів п'яти респондентів, опитаних Reuters, державний нафтовий гігант Saudi Aramco може встановити офіційну ціну продажу (OSP) своєї середньокислої сирої нафти приблизно на $4 за барель вище від середньої ціни в Омані/Дубаї.

Ціни на нафту зросли після раптової атаки палестинського військового угруповання ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, викликавши побоювання, що конфлікт на Близькому Сході може загостритися й потенційно призвести до порушення постачань нафти.

Але зростання цін зменшилося, оскільки з ринку не було фізичної пропозиції, а перспективи зростання в Китаї, найбільшому в світі імпортері нафти, поки туманні.

«Геополітичні занепокоєння все ще залишаються, і є ризик обмеження постачань. Але більш гостра проблема полягає в тому, що маржа переробки слабшає, а попит на нафту падає», — сказав один із респондентів.

Saudi Aramco зазвичай орієнтується на структуру ринку Дубая, встановлюючи свій OSP для арабської легкої нафти. Структура Дубая, яка відображає різницю цін між першим і третім місяцями, зросла на 4 центи в жовтні порівняно з попереднім місяцем.

Прибуток на типовому нафтопереробному заводі (НПЗ) у Сингапурі, який переробляє дубайську нафту, впав у середньому до $2,75 за барель у жовтні проти $10,60 за барель лише два місяці тому.

НПЗ у Китаї знижують ставки частково через сезонне скорочення попиту на нафтопродукти й оскільки країна не видала додаткових квот на експорт продукції.

Але респонденти очікували, що Saudi Aramco незначно підвищить ціни на Arab Extra Light, принаймні на 10 центів у грудні порівняно з попереднім місяцем, відстежуючи високі показники легкого кислого еталонного продукту Murban.

OSP Saudi Aramco зазвичай випускаються приблизно п’ятого числа кожного місяця і визначають тенденцію для цін в Ірані, Кувейті й Іраку, впливаючи на близько 9 млн барелів на день сирої нафти, що прямує в Азію.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти