В начало

Санкції Заходу призвели до зниження енергетичних доходів росії до найнижчого рівня з 2020 року

Місячні доходи російського бюджету від нафти і газу впали в січні до найнижчого рівня з серпня 2020 року через вплив західних санкцій на російський експорт, повідомляє Reuters, посилаючись дані мінфіну рф.

Місячні податкові й митні надходження росії від продажу енергоресурсів знизилися на 46% протягом року — це віддзеркалює той факт, що, хоча ціна на світову еталонну суміші Brent незначно змінилася, середньомісячна ціна на російську суміші Urals упала на 42%, за даними російського міністерства.

москва покладається на свої багатомільярдні доходи від продажу нафти й газу, щоб фінансувати свої бюджетні витрати, і була змушена почати продавати частину міжнародних резервів, щоб покрити дефіцит.

Дані також показали, що доходи бюджету від енергетики впали на 54% порівняно з грудневими прибутками на рівні 931,5 млрд рублів ($13,2 млрд), хоча вони були завищені одноразовими сплатами податку монопольним експортером газу «газпромом».

У січні цей показник склав 425,5 млрд рублів ($6,05 млрд).

Міністерство фінансів у п'ятницю заявило, що майже втричі збільшить щоденні продажі іноземної валюти, до 8,9 млрд рублів ($130 млн) протягом наступного місяця, щоб компенсувати падіння доходів від нафти й газу.

Захід, раніше найприбутковіший енергетичний ринок росії, відповів на повномасштабне вторгнення росії в Україну, націливши на її доходи від енергоресурсів безпрецедентний пакет санкцій, які планується ще більше посилити.

Брюссель сподівається, що його обмеження перекриють 90% російського експорту нафти в Європейський Союз, а країни-члени скоротили частку російського газу в структурі імпорту з понад 40% до менше 15% після того, як росія торік у лютому вторглася в Україну.

Міжнародні обмеження, включно з обмеженням ціни на барель на рівні $60, введеним державами G7, призвели до того, що російська суміш Urals, яку раніше продавали за такою ж ціною, як і Brent, тепер продають із великим дисконтом.

Середня ціна в січні становила $49,48/бар., повідомило міністерство фінансів рф, що на 42% менше, ніж у січні 2022 року.

У п'ятницю Brent коштувала близько $82, а Urals — близько $53,60.

Уряд росії торік заробив 11,6 трлн рублів ($165 млрд) на продажу нафти і газу, повідомило міністерство фінансів країни-агресора.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти