В начало

ЄС зважує санкції проти російських проєктів СПГ і його перевалки в країнах блоку

Європейський Союз обговорює з країнами-членами пропозиції щодо санкцій проти ключових російських проєктів скрапленого природного газу й заборони на використання портів ЄС для реекспорту постачань, призначених для третіх країн, у рамках спроб обмежити здатність москви отримувати доходи від викопного палива.

Потенційні заходи вивчаються у рамках останнього раунду санкцій проти росії після її повномасштабного вторгнення в Україну. Мета полягала б у тому, щоб ще більше вдарити по ланцюжку постачань СПГ з росії й майбутніх доходах від таких проєктів, як Arctic LNG 2, термінал СПГ UST Luga й завод у мурманську, зі слів джерел, знайомих із цим питанням. Раніше США санкціонували деякі з цих проєктів.

Відповідно до плану, портам країн-членів ЄС також буде заборонено імпортувати російські постачання, які потім реекспортуються у треті країни. Але заборони на закупівлю палива для використання всередині блоку не буде.

Обговорення все ще перебувають на ранній стадії, і деякі країни-члени скептично ставляться до пропозицій, зі слів джерел, які сказали це на умовах анонімності через делікатний характер теми. Щоб санкції ЄС були прийняті, потрібна підтримка всіх держав-членів.

Згідно з документом, з яким ознайомилося Bloomberg, інші заходи, які обговорюються, у тому, що стане 14-м пакетом обмежень блоку, — це санкції проти понад десяток компаній, які продовжували купувати заборонені товари в блоку й постачати їх у росію, як обмеження для суден російського «тіньового флоту» в рамках зусиль зі встановлення обмеження цін на російську нафту.

Деякі російські СПГ-проєкти, на які поширюватимуться ці заходи, вже стикаються з певними обмеженнями для обладнання, яке використовується, наприклад, для скраплення, а також інших технологій і послуг. ЄС також запровадив заходи, які дозволять окремим країнам блокувати постачання газу з росії на добровільній основі, хоча значна частина решти потоків пов’язана з довгостроковими контрактами.

ЄС, особливо країни Центральної Європи, як і раніше, залежать від москви в постачанні газу, а імпорт з росії становив близько 40% попиту ЄС до повномасштабного вторгнення в Україну. Хоча трубопровідний газ відтоді значно впав, росія постачає близько 18 млрд кубометрів СПГ до європейських портів — головним чином у Франції, Іспанії й Бельгії, з яких приблизно 1 млрд кубометрів потім реекспортується, згідно з даними енергетичного регулятора ЄС.

У той час як Європа пережила минулу зиму відносно легко, завдяки високому рівню зберігання й помірним температурам, енергетична криза показала, наскільки ринок чутливий до будь-яких збоїв, коли ціни зросли більш ніж у 10 разів, ніж зараз. Це змусило громадян боротися з рекордно високими рахунками за електроенергію, а окремі промислові підприємства – закритися.

Крім того, країни-члени ЄС сподіваються наступного місяця досягти угоди з використання прибутків, отриманих від заморожених російських суверенних активів, для підтримки України.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти