В начало

Румунські компанії припускають підвищення цін LPG у липні

Рекордні для цього року червневі обсяги імпорту скрапленого газу на тлі помірного попиту призвели до збільшення профіциту на українському ринку. Як наслідок, більшість компаній пригальмувало закупівлі продукту на початку липня.

Газ на західному напрямку минулого тижня подешевшав, проте деякі трейдери вважають, що на польському ринку з’явилися передумови для зміни цінового тренду. В Румунії ціни також можуть поповзти вгору через зменшення власного виробництва газу на тлі зростання попиту.

За даними enkorr, минулого місяця обсяги імпорту СВГ зросли на 21% — до 97,8 тис. т. Зростання постачань відбулося переважно за рахунок залізниці, якою у червні в Україну потрапило 30,2 тис. т продукту, це на 45% більше порівняно з травнем. Компанії навмисно збільшували закупівлі залізничних партій, вартість яких вища за автомобільні. Але такий хід був економічно виправданим напередодні підвищення ставки ПДВ.

На початку липня вартість автомобільних партій ПБТ на східних терміналах Польщі зменшилася на $33-58/т — до $602-634/т. Польські постачальники зменшували ціни через надлишок продукту на внутрішньому ринку і зниження котирувань пропан-бутанової суміші на білорусько-польському кордоні. Наприкінці минулого тижня вартість залізничних партій ПБТ на умовах DAP Брест становила $450-460/т, це на $10-18/т менше порівняно з кінцем червня. Вартість залізничних партій газу на українському кордоні минулого тижня зменшилася на $2-15/т — до $627-675/т DAP Ізов.

Учасники ринку вважають, що найближчим часом ціни скрапленого газу у Польщі можуть почати збільшуватись. «У червні зменшилися постачання газу східним кордоном. Крім того, через зростання вартості нафти почав дорожчати пропан в ARA», — відзначає польський трейдер.

Минулого тижня з литовських терміналів автомобільні партії ПБТ продавалися по $675-710/т, це на $10 менше порівняно з кінцем червня.

В Румунії здешевлення скрапленого газу на початку липня не відбулося. Вартість автомобільних партій ПБТ на терміналі у Галаці становить $600-635/т. За словами трейдерів, на румунському ринку спостерігається зростання попиту. При цьому пропозиції на внутрішньому ринку обмежені через ситуацію на румунських НПЗ. Минулого місяця на заводі Rompetrol сталася пожежа, що призвело до зменшення виробництва СВГ в Неводарі. Інший НПЗ, що належить OMV Petrom, наразі працює не на повну потужність і не пропонує продукт.

«Наша компанія хотіла купити партію газу в OMV, але нам порадили повернутися до цього питання після 20 липня», — розповів український імпортер.

На ринку поки що вистачає продукту, але крихкий баланс може бути порушений через припинення постачання казахського продукту з російського темрюка через нещодавній обстріл кримського мосту. Тому учасники ринку припускають подорожчання газу у липні попри зниження цін Sonatrach.

 «Дешевий бутан за Сонатраком ніхто зараз не продає. В Румунії зростає попит, через це найближчим часом я очікую ціни на поточному рівні або вище», — каже представник Bulmarket.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти