В начало

російська «татнєфть» купує мережу АЗС у Туреччині – ЗМІ

російська компанія «татнєфть» купує 100% турецької паливної компанії Aytemiz Akaryakit за $320 млн. Про це повідомив турецький інвестхолдинг Dogan Holding, якому належить 50% Aytemiz, пише «Бізнес.Цензор» із посиланням на росЗМІ.

Решта акцій Aytemiz належить сім'ї Айтеміз. Угоду з Dogan буде закрито після отримання регуляторних дозволів.

Мережа Aytemiz налічує близько 570 заправок у різних регіонах Туреччини, посідаючи сьоме місце на турецькому ринку на кінець 2022 року.

Основний роздрібний бізнес «татнєфті» знаходиться в росії. Компанії належать 774 заправки в рф, 18 – у білорусії, три – в Узбекистані.

Виторг Aytemiz Akaryakit за 2022 рік становив 29,7 млрд турецьких лір ($1,6 млрд за курсом на кінець 2022 року), валовий прибуток – 1,3 млрд лір (близько $72 млн).

Один із найбільших турецьких інвестхолдингів Dogan заснований турецьким бізнесменом Айдином Доганом 1980 року, включає активи в паливному бізнесі, відновлюваній енергетиці, дистрибуції автомобілів.

російські нафтокомпанії зараз активно вивчають активи в нафтопереробці й паливному роздробі в країнах, які не запроваджували санкцій у відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну, щоб нівелювати дисконт при експорті палива й нафти з рф.

Після того як країни ЄС скоротили закупівлю нафти і нафтопродуктів із рф, Туреччина помітно збільшила їхній імпорт.

Сама «татнєфть» не перебуває під санкціями. Нафтокомпанія за підсумками 2022 року збільшила видобуток нафти на 4,6% – до 29,1 млн тонн. Її виручка збільшилася на 18% – до 1,4 трлн руб., чистий прибуток – на 43%, до 284,6 млрд руб.

«татнєфть» – не перша російська нафтокомпанія, яка виходить на турецький роздрібний ринок. Так, ще 2006 року заправки в Туреччині почав купувати «лукойл», а 2008 року він придбав компанію Akpet, яка володіла близько 700 АЗС за $555 млн.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти