В начало

росія у лютому відвантажила до Індії більше нафти, ніж Ірак з Саудівською Аравією разом

Імпорт Індією сирої нафти з росії зріс до рекордних 1,6 млн барелів на день (б/д) у лютому і тепер перевищує сумарний імпорт традиційних постачальників — Іраку й Саудівської Аравії, повідомляє Reuters.

Нафтопереробники продовжують розкуповувати великі російські обсяги нафти, доступні зі знижкою до інших сортів.

З частки ринку менше за 1% в імпортному кошику Індії до початку повномасштабної війни рф проти України в лютому 2022 року обсяги російської нафти в імпорті Індії зросли до 1,62 млн б/д у лютому 2023 року, зайнявши 35%-ву частку.

Зростання російського імпорту відбулося за рахунок скорочення постачань з Саудівської Аравії й США. Імпорт нафти з Саудівської Аравії впав на 16% порівняно з попереднім місяцем, а імпорт із США — на 38%.

За даними Vortexa, на росію зараз припадає більше, ніж загальна кількість нафти, купленої у Іраку й Саудівській Аравії — основних постачальників нафти для Індії протягом десятиліть.

Ірак, який росія посунула і стала найбільшим джерелом нафти для Індії, постачав 939 921 б/д нафти в лютому, тоді як Саудівська Аравія постачала 647 813 б/д нафти.

ОАЕ випередили США і стали четвертим найбільшим постачальником з 404 570 б/д. США постачили 248 430 б/д порівняно з 399 914 б/д у січні.

Постачання з Іраку й Саудівської Аравії найнижчі за 16 місяців.

«Індійські нафтопереробники насолоджуються підвищенням маржі переробки завдяки переробці дисконтної російської нафти», — сказала Серена Хуанг, керівник відділу аналізу Азійсько-Тихоокеанського регіону Vortexa.

«Апетит нафтопереробників до імпорту російських барелів, ймовірно, залишатиметься високим, доки економіка буде сприятливою, а фінансові й логістичні послуги для підтримки торгівлі доступні», — додала вона. росія продає рекордні обсяги сирої нафти в Індію, щоб заповнити розрив в експорті енергоресурсів після того, як Європейський Союз заборонив імпорт у грудні.

Представники галузі заявили, що індійські нафтопереробники використовують дирхами ОАЕ для оплати нафти, яка імпортується за ціною нижчою за $60.

«Майже чверть російського імпорту зараз оплачується в дирхамах», — сказала чиновниця.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти