В начало

росія у липні спрямувала 4 млн тонн нафтопродуктів з чорноморських портів

Експорт нафтопродуктів (мазут, газойль, дизель тощо) із російських портів у Чорному й Азовському морях попри запроваджені Євросоюзом і G7 санкції збільшився у липні 2023 року до рекордних з початку російського військового вторгнення до України 4,173 млн тонн. Про це свідчать дані дослідження Інституту Чорноморських стратегічних досліджень і Моніторингової групи BlackSeaNews, повідомляють «Порти України».

За даними моніторингу, у лютому 2023 року, тобто в місяці запровадження ембарго, експорт російських нафтопродуктів дещо зменшився до попереднього місяця — на 252,7 тис. тонн, або 7,8%, але вже в березні продемонстрував суттєве зростання — на 641,6 тис. тонн, або 21,5%, і склав 3,632 млн тонн, перевищивши всі щомісячні обсяги за останні 12 місяців, окрім грудня 2022 року.

«А надалі пішли нові щомісячні рекорди: у квітні експорт російських нафтопродуктів поставив новий абсолютний рекорд за час Великої війни — 4,072 млн тонн. Після деякого зменшення у травні експорт нафтопродуктів у червні знову перебільшив 4 млн тонн, а в липні встановив ще один новий абсолютний рекорд — 4,173 млн тонн», — зазначається в публікації.

Попередні результати за 20 днів серпня свідчать, що цього місяця обсяг експорту російських нафтопродуктів знову може перевищити 4 млн тонн.

У березні-липні 2023 року, тобто після запровадження ембарго, експорт російських нафтопродуктів щомісяця відбувався до 4-5 країн з переліку з 8 країн: Греція, Італія, Іспанія, США, Бельгія, Хорватія, Франція, Мальта.

Як і на початку дії ембарго, кожного місяця Моніторингова група фіксує не тільки рейдову перевалку нафтопродуктів біля узбережжя Греції й Мальти, але й такі демонстративні факти порушення ембарго, як пряма доставка російських нафтопродуктів танкерами з портів рф у Чорному морі до портів США, Франції, Іспанії, Італії, Греції, Хорватії, Франції, до яких у червні-липні додалася Бельгія.

У липні 2023 року майже половина всього морського експорту російських нафтопродуктів із Чорного моря (49,7%) припала на частку Туреччини — 2,074 млн тонн. Загалом Туреччина за час дії ембарго ЄС і G7 імпортувала 11,127 млн тонн російських нафтопродуктів із Чорного моря й залишається найбільшим покупцем. Після початку Великої війни 24 лютого 2022 року Туреччина в кілька разів збільшила імпорт російських нафтопродуктів, наприклад, у травні 2022 року він складав лише 451,9 тис. тонн.

На відміну від нафтопродуктів, кількість нафти, яку було імпортовано на порушення ембарго, зменшилася з 1,134 млн тонн у червні до 222,3 тис. тонн в липні. Зменшення склало 912,1 тис. тонн, або 80,4%.

«Це сталося у зв’язку з тим, що 24 липня 2023 року почало діяти рішення ЄС, що заборонило танкерам-порушникам входити у порти країн ЄС. Чому ця заборона вплинула на танкери, що перевозять сиру нафту, і не вплинула на танкери з нафтопродуктами, на цей час не має будь-якого пояснення», — зауважується у дослідженні.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти