В начало

Rompetrol у І півріччі скоротив перероблення нафти на 35%

Rompetrol Rafinare, компанія, яка управляє двома нафтопереробними заводами (НПЗ групи, Petromidia і Vega, а також єдиним місцевим нафтохімічним підрозділом, оголосила результати, зафіксовані у першій половині 2024 року.

У першому півріччі 2024 року Rompetrol Rafinare зафіксував валовий оборот на рівні $2,1 млрд і операційний результат (EBITDA) у майже $45 млн.

У рамках стратегії компанії щодо задоволення попиту румунських споживачів 73% загального обсягу палива було спрямовано на внутрішній ринок. Таким чином, Rompetrol Rafinare докладав постійних зусиль для підтримки стабільності в енергетичному секторі, попри значне зниження видобутку у результаті проведених робіт у рамках генерального ремонту.

Водночас Rompetrol Rafinare підтримував дочірні компанії KMG International Group, Rompetrol є найважливішим постачальником палива в Республіці Молдова, Грузії й має значну присутність у Болгарії.

Загальна вартість експорту Rompetrol Rafinare у першому півріччі становила $344 млн. Компанія продовжувала робити значний внесок у державний бюджет Румунії, він становив $669 млн за перші 6 місяців 2024 року.

Сегмент нафтоперероблення досяг валового обороту в $1,73 млрд і операційного прибутку (EBITDA) — в $33,9 млн.

У першій половині 2024 року, особливо в березні, на тлі геополітичної напруженості й логістичних збоїв у регіоні рентабельність бензину і дизельного пального в Європі значно коливалася. Також загальний ремонт НПЗ Petromidia й простоювання установки легкого гідрокрекінгу у І кварталі року призвели до зниження ступеня використання переробних потужностей до 65,3%.

Загальна реконструкція НПЗ Petromidia являла собою значні фінансові й операційні зусилля, спрямовані на підтримку оптимального рівня роботи заводу в найкращих умовах безпеки та охорони праці. Тільки в програми розвитку, які включали проєкти модернізації основних потужностей Petromidia, було інвестовано близько $85 млн.

Ці чинники призвели до скорочення перероблення до 1,73 млн тонн сировини, що на 35% менше порівняно з першим півріччям 2023 року. Із загальних обсягів перероблення отримано 421 тис. тонн бензину й 966 тис. тонн дизельного пального.

Не дивлячись на результати, на які вплинули зазначені чинники, заводу вдалося отримати висхідний вихід білих продуктів – 87,04% мас., а технологічні втрати склали 0,6% мас..

Що стосується НПЗ Vega (єдиного вітчизняного виробника бітуму й гексану), то загальне перероблення сировини становило близько 117 тис. тонн у першій половині 2024 року, що на 39% менше порівняно з аналогічним періодом торік, рівень безпосередньо визначається низьким вмістом кількості компонентів, отриманих від НПЗ Petromidia.

НПЗ Vega зафіксував хороші робочі параметри з технологічним споживанням 0,54%, енергоспоживанням 2,77 ГДж/т і механічною готовністю 98,8%.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти