В начало

Rompetrol отримав збиток обсягом $3,5 млн за три квартали цього року

Rompetrol Rafinare (RRC), оператор нафтопереробних заводів (НПЗ) Petromidia Năvodari й Vega Ploiesti, зафіксував чистий збиток обсягом $3,5 млн станом на 30 вересня 2023 року порівняно з чистим прибутком обсягом $161,2 млн за перші дев’ять місяців попереднього року, згідно з даними прес-релізу компанії.

За даними джерела, що цитується, на фінансові результати істотно вплинула волатильність міжнародних котирувань сирої нафти й готової продукції. Котирування за перші 9 місяців року досягли зниження на 16% для бензину й 23% – для дизелю.

Також на європейському рівні маржа нафтопереробки знизилася на $14,6/т (-11%) у третьому кварталі 2023 року порівняно з ІІІ кварталом 2022 року, відповідно на $20/т (-15,8%) у січні-вересні 2023 року порівняно з відповідним періодом торік.

За перші 9 місяців 2023 року загальний обсяг переробки сировини на НПЗ Petromidia становив 3,84 млн тонн, аналогічно січневі-вересню 2022 року. У 3 кварталі переробка впала на 23% порівняно з 3 кварталом 2022 року.

Зменшення у 3 кварталі 2023 року було зумовлене роботою НПЗ Petromidia без установки легкого гідрокрекінгу (МГК), виведеної з потоку після технічного інциденту, що стався в червні 2023 року. Роботи з відновлення установки координуються Rominserv (генеральний підрядник КМГІ Груп), їх планується завершити до кінця листопада.

Попри зниження загальних обсягів отриманої продукції, Rompetrol Rafinare вдалося без збоїв забезпечити постачання необхідних Румунії нафтопродуктів. Petromidia мала стабільний потік сировини, перероблена сира нафта в основному походила з Казахстану.

Порівняно з першими 9 місяцями року, Petromidia зафіксувала рівні, співмірні з показниками 2022 року, з виробництвом близько 1 млн тонн бензину, відповідно 1,9 млн тонн дизельного пального. Близько 1,85 млн тонн палива було спрямовано на ринок Румунії, щоб забезпечити постачання як АЗС Rompetrol, так і комерційних партнерів.

За 9 місяців 2023 року НПЗ «Петромідія» вдалося досягти хороших операційних результатів за виходом товарних продуктів – 84,11% мас.

НПЗ Vega Ploieşti, єдиний вітчизняний виробник бітуму й гексану, за перші 9 місяців року переробив понад 287 тис. тонн сировини, це на 7% більше порівняно з аналогічним періодом торік.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти