В начало

Ринок нафтопродуктів Румунії ризикує бути монополізованим — румунські ЗМІ

Ринок нафтопродуктів Румунії ризикує бути монополізованим однією компанією після того, як казахстанська нафтогазова компанія KazMunayGas (KMG), власник Rompetrol, висловила намір купити активи «лукойлу». Про це повідомляє кілька румунських ЗМІ.

Заснована 2002 року казахстанська нафтогазова компанія «КазМунайГаз» (КМГ) придбала 2007 року 75% акцій Rompetrol за 2,7 млрд євро. Rompetrol є основним брендом KMG International, який використовується для нафтопереробної, нафтохімічної й роздрібної діяльності в Румунії, Молдові, Болгарії, Грузії.

Компанії належить Petromidia, найбільший нафтопереробний завод у Румунії й один із найсучасніших нафтопереробних заводів у Чорноморському регіоні.

Купівля активів «лукойлу» призведе до того, що КМГ монополізує румунський ринок, і така ситуація, ймовірно, призведе до відмови Ради з питань конкуренції. Однак, за даними джерел, «є сигнали, що представники «КазМунайГазу» тягнуть за ниточки, щоб домогтися схвалення, і така зустріч відбулася 8 березня 2023 року».

За цих умов ціни на паливо можуть зрости, якщо цього захоче КМГ, який тим часом посідає домінуюче положення на румунському ринку нафтопродуктів. Схоже, представники КМГ намагаються обійти Конкурентну раду, щоб дозволити купити акції «лукойлу».

«Також є ризик, що в контексті санкцій, накладених на росію, казахи, враховуючи тісні стосунки з росіянами, фактично будуть грати в ігри москви, щоб ембарго було обдурено.

Враховуючи війну в Україні, застосування ембарго ЄС на російські нафтопродукти ставить Румунію в дуже складне становище, яким необхідно керувати таким чином, щоб мінімізувати залежність від країн, що перебувають під впливом росії, а Казахстан — входити до категорії країн ризику під опікою росії», – повідомили джерела в нафтовій сфері.

У відповідь Рада з питань конкуренції повідомила, що заявки казахстанської компанії на придбання акцій «лукойлу» наразі немає. «Придбання «лукойлу» компанією «КазМунайГаз» створило б велику монополію, неприйнятну за законодавством ЄС. Крім того, можливе придбання АЗС «лукойл» в Румунії компанією Rompetrol призведе до монополії й усунення конкуренції, що спричинить маніпулювання ринком і неконтрольоване підвищення цін на заправках, що матиме негайний вплив на інфляцію й рівень життя», – повідомили джерела в раді.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти