В начало

рф допускає заборону експорту бензину через скорочення виробництва

Уряд рф розглядає можливість запровадження заборони на експорт бензину після зупинки однієї з установок на НПЗ «лукойлу», повідомляють російські ЗМІ.

Як заявили 15 січня в міненерго країни, через позаплановий ремонт однієї з установок каталітичного крекінгу «лукойл-ніжегороднєфтєоргсінтез» відбулося зниження виробництва автомобільних бензинів, і за участю нафтових компаній було розроблено заходи для продовження безперебійного забезпечення паливом внутрішнього ринку на період ремонту підприємства .

«Учасники штабу наголосили, що потреби внутрішнього ринку будуть задоволені завдяки зменшенню постачань в експортному напрямку та переорієнтації наявних ресурсів інших учасників ринку», — повідомило міністерство.

Зі слів джерел, «лукойл» попросив у міненерго скоригувати графік виробництва нафтопродуктів компанією, а також обсяги біржових продажів.

До інших нафтових компаній «лукойл» звернувся з проханням допомогти з постачанням до 200 тис. тонн Аі-95 у січні й лютому. При цьому сам «лукойл» уже припинив експорт бензинів для того, щоб спрямувати обсяги на внутрішній ринок, кажуть джерела.

Крім того, співрозмовники агентства розповідають, що знову обговорюється варіант тимчасової заборони експорту бензинів. Зі слів поінформованих осіб, у міненерго рф зазначають, що така можливість зберігається і в разі потреби нею можуть скористатись. Одне з джерел каже, що вже готується нормативний акт щодо запровадження заборони на експорт бензинів. Інше джерело уточнює, що інструментарій щодо недопущення дефіциту бензину на внутрішньому ринку поки що обговорюється.

За даними одного з трейдерів, середньодобовий експорт автобензину за 1-10 січня становив 20,4 тис. т/добу проти 16,6 тис. т/добу за 1-27 грудня й 7,8 тис. т/добу в листопаді. Середньодобове відвантаження автобензину на внутрішній ринок за 1-10 січня становило 97,6 тис. т/добу проти 110 тис. т/добу за 1-27 грудня й 112,9 тис. т/добу в листопаді.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти