В начало

Іраку загрожує дефіцит бюджету 2025 року через низькі ціни на нафту

Ірак зіткнеться з бюджетною кризою 2025 року через падіння цін на нафту, переважне джерело доходів уряду, заявив головний економічний радник прем'єр-міністра Мохаммеда Шиа аль-Судані.

«Ми не очікуємо серйозних проблем 2024 року, але нам потрібна суворіша фінансова дисципліна 2025 року», — сказав Мудхер Салех в інтерв’ю Reuters.

Ірак, другий за величиною виробник ОПЕК, сильно залежить від доходів від нафти. На сектор вуглеводнів припадає переважна більшість надходжень від експорту й близько 90% доходів держави.

Велика залежність від нафти робить Ірак особливо вразливим до коливань світових цін на нафту.

Проте Ірак збільшив свій бюджет 2024 року навіть після рекордних витрат 2023-го, коли в і без того роздутий державний сектор було найнято більше як півмільйона додаткових працівників і почалася капіталомістка реконструкція загальнонаціональної інфраструктури.

Бюджет на 2024 рік зріс до 211 трлн динарів ($161 млрд) зі 199 трлн динарів ($153 млрд) 2023 року, зберігаючи прогнозований дефіцит у 64 трлн динарів, сказав Салех.

Бюджет передбачає, що ціна на нафту 2024 року становитиме $70 за барель, приблизно на $6 менше, ніж імовірна середня ціна цього року.

Салех зазначив, що своєчасна виплата зарплат і пенсій залишається пріоритетом. Вони становлять 90 трлн динарів ($69 млрд), або понад 40% бюджету, і є ключовим чинником соціальної стабільності в Іраку.

«Уряд виплачуватиме зарплати, навіть якщо це коштуватиме всього. Зарплати в Іраку — це святе», — сказав він.

Тим часом розвиток інфраструктури може бути переорієнтовано на найбільш стратегічні проєкти, такі як ключові роботи на дорогах і мостах у столиці Багдаді, якщо держава опиниться у фінансовій кризі, сказав він.

Щоб зміцнити фінанси, Ірак зосереджується на збільшенні ненафтових надходжень завдяки покращенню збору податків, але не розглядає жодних нових зборів, сказав Салех.

За його оцінками, Ірак щорічно втрачає до $10 млрд через ухилення від сплати податків і митні проблеми.

Занепокоєння щодо бюджету на 2025 рік відображає складну ситуацію на світовому ринку нафти. Ціни на нафту мають нисхідну тенденцію з середини 2022 року, причому міжнародний еталон нафти – сорт Brent – упав із понад $120 за барель до нижче від $75 останніми днями.

Це падіння значною мірою пояснюється ослабленням світового попиту, особливо з боку Китаю, найбільшого у світі імпортера нафти, оскільки його економічне зростання сповільнюється.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти