В начало

QatarEnergy консолідує більше газової потужності

Оголошення QatarEnergy про співпрацю з Qatargas, можливо, залишилося поза увагою основної енергетичної преси, але це був ключовий момент для енергетичного сектору Катару, який мав значні наслідки для ширшої газової промисловості, пише Energy Intelligence.

«Цей крок, керований Саадом аль-Каабі, міністром енергетики Катару й генеральним директором державної компанії QatarEnergy, знаменує собою останню частину багаторічної корпоративної реструктуризації, яка призведе до перетворення QatarEnergy на гравця газового портфеля з безпрецедентними ринковими можливостями і міжнародним впливом», — зазначає агентство.  

Таким чином, QatarEnergy Trading стане найбільшим у світі трейдером СПГ зі значним відривом, не кажучи вже про провідного продавця конденсату, нафти, продуктів і нафтохімії.

Стрімке зростання США як наддержави СПГ дозволило власній видатній історії зростання QatarEnergy залишитися поза увагою. Його розширення Північного родовища – це лише початок історії, коли державний газовий гігант активно рухається на кількох фронтах. На додаток до своєї 70%-вої частки в техаському проєкті Golden Pass LNG потужністю 18,1 млн тонн на рік, QatarEnergy давно орендувала близько 17 млн тонн на рік регазових потужностей у трьох європейських терміналах, додаючи до своїх існуючих можливостей у South Hook у Великобританії й Адріатичний СПГ. Він розширює свій танкерний флот приблизно на 100 кораблів у рамках інвестицій у $20 млрд. Нижче за течією вона будує два великих заводи нафтохімічної промисловості й найбільший у світі завод із виробництва «блакитного» аміаку, усі їх має бути запущено 2026 року.

Але, мабуть, найцікавішим є міжнародний поштовх компанії до видобутку, завдяки якому до 2030 року вона має видобувати 500 тис. барелів нафтового еквіваленту на день (б/д). Інвестиції в розвідку і течію стосуються переважно великих неексплуатованих 25-30%-них часток акцій газоносних морських блоків. Усі вони залучили партнерство з інвесторами до розширення Північного родовища. З квітня 2017 року це включало партнерство приблизно в 79 блоках. Масштаб інвестицій такий, що міноритарний пакет акцій QatarEnergy став невід’ємною частиною того, як великі компанії, такі як TotalEnergies, тепер керують ризиками розвідки.

Інвестиції QatarEnergy, які, як вважають, передбачають велике додаткове зобов’язання щодо інфраструктури, фактично забезпечили подальший розвиток у своїй нещодавній офшорній фермі в Лівані. Великі відкриття біля берегів Намібії, Південної Африки й Кіпру підтвердили закордонну стратегію Аль-Каабі. З огляду на зростання виробництва в Бразилії й перспективи шельфів Гайани, Канади, Єгипту і Східної Африки, попереду ще багато чого як за кордоном, так і потенційно вдома, де QatarEnergy вивчає подальше розширення Північного родовища.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти