В начало

Призабуте слово: в Польщі прогнозують на липень дефіцит LPG

Ціни на скраплений газ у Польщі перейшли до зростання. Місцеві компанії вперше за кілька місяців у розмовах згадали дефіцит, що очікується вже на середину липня. На півдні ринок теж готується до підвищення на тлі зростань цін Sonatrach.

Гуртові ціни на російську суміш у східних воєводствах Польщі за тиждень зросли на 100-110 зл/т, до 2 120-2 160 зл/т ($526-536/т). Автогаз дорожчає через зростання попиту на тлі обмеженої пропозиції. З минулого тижня почалися літні канікули й сезон відпусток, тому продажі газу в мережах збільшуються. Водночас обсяги ресурсу, що стоїть у цистернах на східних кордонах, невпинно зменшується. Якщо минулого тижня на кордонних переходах перебувало близько 900 вагонів, то зараз лише 700, а на кінець червня їх кількість зменшиться до 500, зазначили у польській компанії. Протягом тижня вартість залізничних партій російського ПБТ на білорусько-польському кордоні зросла на $17-19/т, до $427-448/т DAP Брест. «Поки що ми бачимо лише зростання цін, а от у середині липня відчуватиметься фізичний дефіцит газу», — каже співрозмовник. Постачання ресурсу зі сходу зменшуються через ремонти на російських заводах, але це не єдина проблема.

Днями російська компанія «сібур» почала зазнавати труднощів в отриманні платежів від польських компаній, повідомили enkorr обізнані джерела. «сібур» розіслав інформацію про те, що він припинив грошові перекази у зв'язку з проведенням банківського розслідування», — підтвердив інформацію один із польських трейдерів. Останні місяці частка «сібуру» в залізничних постачаннях у Польщу не перевищувала 20%. Начебто небагато, але цей прецедент означає, що й інші російські постачальники невдовзі можуть зіткнутися з аналогічними проблемами.

Підвищення цінових пропозицій відбулося й для українського ринку. Цього тижня вартість автомобільних партій суміші з урахуванням транспорту до польсько-українського кордону підскочила на $32-40/т, до $646-700/т. Утім, наввипередки за газом у Польщу компанії не поспішають. «Український ринок поки що не готовий до нових цін. Клієнти зазначають, що всередині країни можна купити дешевше», — коментує стан попиту на імпортний ресурс представник Unimot.

Нагадаємо, на аукціоні УЕБ 26 червня середньозважена вартість скрапленого газу збільшилася порівняно з минулими торгами на 853 грн/т, до 37 315 грн/т. Водночас імпортний ресурс із Польщі й Литви з урахуванням доставлення до Києва коштує 39 300-40 500 грн/т.

Вартість пропану у Польщі наприкінці червня продовжує зростати. Автомобільні партії російського продукту зросли на 240-260 зл/т, до 2 580-2 620 зл/т ($640-650/т). Здорожчанню сприяють ті ж самі чинники, що й для автогазу. Вартість американського пропану з урахуванням вартості доставлення до Малашевичів зросла на 20-40 зл/т, до 2 920-3 040 зл/т ($725-755/т). Гуртові партії пропану у Гданську цього тижня здорожчали на $5/т, до $680-710/т.

На балтійських терміналах газ протягом тижня здорожчав на $31-34/т, до $642-665/т, з урахуванням вартості транспорту до українського кордону. Газ у Литві дорожчає через обмежену пропозицію Orlen й зростання вартості російських обсягів продукту, який також споживається на литовському ринку. Учасники ринку вважають, що литовський виробник найближчим часом може зберегти обмеження продажів газу в Україну. У ринкових колах подейкують, що польський Orlen шукає додаткові обсяги LPG для забезпечення власної мережі через брак російського ресурсу. Тому не виключено, що Мажейкяй допоможе Плоцьку продуктом у липні.

Ціни на залізничні партії зросли на $30-40/т, до $680-720/т на умовах DAP Ізов/Ягодин. Але про угоди за такими цінами цього тижня не було чути. Зі слів учасників ринку, багато компаній відклали закупівлі до наступного тижня. Тим часом котирування газу в північно-західній Європі також продовжують зростати. Протягом тижня котирування пропану в ARA збільшилися на $4/т, до $560/т CIF, бутан здорожчав на $5/т, до $488/т CIF.

Наприкінці червня автомобільні партії ПБТ з термінала у Галаці відвантажувалися за $600-615/т, але вже з наступного тижня компанія Bulmarket оголосила про підвищення ціни до $620/т. Вартість автомобільних партій суміші в Мангалії цього тижня становила $570-575/т. Щодо рівня цін на липень, то оператор чорноморського термінала, компанія Taki&Da, поки що не озвучував планів. Але з огляду на очікуване зростання цін Sonatrach вартість газу в Мангалії також зросте. Опитані південні трейдери прогнозують, що липневі ціни на пропан з бутаном зростуть на $40-50/т.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти