В начало

Премії на російську нафту ESPO збільшуються, оскільки попит на ДП зростає

Зі слів трейдерів, ESPO, багатий дизельним паливом сорт, якому зазвичай віддають перевагу невеликі незалежні нафтопереробні підприємства в Китаї, піднявся до невеликої премії до Brent для вантажів, які прибудуть наступного місяця.

Як повідомляє Bloomberg, ситуація змінилася порівняно з початком цього року, коли спостерігалися значні знижки на тлі ринкових потрясінь, що відбулися після повномасштабного вторгнення росії в Україну 2022 року, коли глобальні моделі купівлі змінилися.

Зараз дизельне пальне – один із найгарячіших секторів світового енергетичного ринку, оскільки нафтопереробники намагаються виробити достатню кількість ключового промислового палива, незважаючи на те, що вони отримують хороші прибутки.

У той же час обмеження пропозиції сирої нафти, запроваджені важковаговиками ОПЕК+ Саудівською Аравією й росією з метою підвищення цін на нафту, скоротили обсяг щільніших барелів з більшим вмістом сірки, які зазвичай використовуються для виробництва дизпального, життєво важливого для промисловості й транспорту.

Зі слів трейдерів, які побажали залишитися невідомими, російська нафта ESPO, яка надходить у Китай у жовтні, торгується з премією близько 50 центів за барель до марки Brent. Зі слів Віктора Катони, провідного аналітика сирої нафти Kpler, це було б найвищим відтоді, як західні країни запровадили обмеження ціни.

«Востаннє ESPO був позитивним щодо Brent у листопаді 2022 року», — сказав Катона. Попри те, що цей сорт залишається фаворитом серед приватних переробників Китаю, державні нафтопереробні підприємства також збільшили закупівлі, приймаючи на чотири-сім більше вантажів жовтневого завантаження ESPO, ніж зазвичай, сказав він в інтерв’ю.

Для незалежних нафтопереробників, також відомих як «чайники», ESPO часто змішують з бруднішими іранськими барелями з більшим вмістом сірки, тоді як більші державні нафтопереробні підприємства й більші незалежні компанії, які утримуються від закупівлі санкційних вантажів, зокрема з країн Перської затоки, конкурують за це. російський сорт, сказав Цзянань Сунь, аналітик Energy Aspects Ltd.

Разом із ESPO, інші сорти сирої нафти, багаті середніми дистилятами, також різко зросли. Серед них – Murban в Абу-Дабі, а також Bonga в Нігерії. У п’ятницю спотова премія Murban піднялася до найвищого рівня з лютого, тоді як Bonga була на цілих $2 за барель більше, ніж сорти, які дають більше бензину, кажуть трейдери.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти