В начало

Повернення акцизу: Мінекономіки не очікує підвищення цін на пальне

Зростання цін на моторне паливо після повернення акцизів не очікується завдяки падінню цін на нафту на світових ринках. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» розповів перший заступник міністра економіки України Денис Кудін.

«На нашу думку, час для часткового повернення акцизів обрано вдало, оскільки на українському паливному ринку позначилася тенденція до зниження ціни. Відповідно, ми розраховуємо, що паливні мережі зможуть включити податок до існуючої ціни без її збільшення. Збільшення цін на нафтопродукти в найближчий перспективі ми не очікуємо», — заявив він.

З його слів, повернення акцизу додає до ціни палива 3,5-4 грн за літр, тоді як ціна на нафту за останні три місяці впала зі $120 до $88 за барель.

«Це дуже значне зниження. Світова економіка отримала велику інфляцію здебільшого за рахунок зростання цін на енергоносії. Уряди провідних країн світу зацікавилися цим питанням і почали шукати шляхи, як ціну знизити. У ринковій економіці є тільки один шлях для цього – це збільшити обсяг пропозиції. Відповідно на тлі заяв Саудівської Аравії про збільшення видобутку світові ціни пішли вниз», — каже заступник міністра.

Цей чинник, на його пргляд, і дає змогу отримати потенційне зниження собівартості виробництва пального. Є ще один чинник — це національна валюта, яка після оновлення фіксованого курсу на початку літа залишається на нинішньому рівні. При збереженні фіксованого курсу ми не очікуємо цінових коливань.

Також Денис Кудін підкреслив, що дефіциту пального найближчим часом на роздрібному ринку не очікується.

«Ринок наразі повністю забезпечений пальним. Ми спостерігаємо навіть профіцит нафтопродуктів – оператори зуміли накопичити резерви і запаси, яких бракувало в період дефіциту. Сьогодні відбулась повна диверсифікація постачань, і Україна – це перша країна в Європі, яка повністю відмовилась від російських нафтопродуктів», — підсумував Денис Кудін.

Як повідомлялося, Верховна Рада в березні 2022 року на тлі зростаючого дефіциту обнулила акцизи на моторне паливо в країні.

21 вересня Рада ухвалила законопроєкт №7668-д про повернення акцизів на моторне паливо: ставки акцизу на бензин і дизель – €100 за 1000 літрів, на скраплений газ, бутан та ізобутан – €52/1000 л, на альтернативне моторне паливо — €100/1000 л. ПДВ для всіх видів палива залишається на рівні 7%.

Зі слів народного депутата Ярослава Железняка, закон набирає чинності через день після опублікування, тому на повернення акцизів слід очікувати наприкінці вересня.

Наразі документ находиться на стадії підпису у голови Верховної Ради.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти