В начало

Постачання СПГ із США в Європу вже досягли свого піка — MET

Постачання СПГ із США в Європу, ймовірно, вже досягли свого піка, оскільки континент скорочує споживання газу, заявив Argus виконавчий директор європейської інтегрованої енергетичної компанії MET Group Бенджамін Лакатос.

«Ми не очікуємо, що Європа споживатиме більше газу: воно (споживання – ред.) скорочується», — сказав Лакатос у кулуарах конференції Gastech минулого тижня в Х’юстоні.

Лакатос вважає, що природний газ відіграватиме перехідну роль у Європі «на 10-15 років довше, ніж люди думають», і що він залишатиметься важливим у середньостроковій перспективі, особливо після нарощування потужностей регазифікації.

Але якщо відійти від Європи, дебати зводяться до того, чи є природний газ лише перехідним паливом, чи це справді «нова економіка, що розвивається», яка стимулюватиме світовий попит на енергію в Азії й Африці, сказав Лакатос. Такий підхід «як свіже повітря для європейського газовика», зазначив він.

Глава MET не стурбований заморожуванням адміністрацією президента Джо Байдена нових ліцензій на експорт СПГ США. MET постраждав, підписавши початкову угоду на 1 млн т/рік відбору з експортного термінала СПГ Commonwealth потужністю 9,3 млн т/рік на 20-річний термін. Але «розмовляючи з нашими партнерами тут, я зрозумів, що всі виглядають розслабленими, — сказав Лакатос. —  У Європі ми вчимося піддаватися регулюванню».

У будь-якому разі ці проєкти СПГ без дозволу «не матимуть прямого впливу на постачання в Європу», оскільки додаткові постачання СПГ, швидше за все, спрямовуватимуться до Азії, додав він.

Лакатос не передбачає, що цієї зими в Європі проблем із фізичним постачанням не виникне. Він припускає, що транзит російського газу через Україну припиниться з 1 січня, коли закінчиться чинний російсько-український контракт на транзит. Але «загальний об'ємний вплив цього наразі менший, ніж вплив погоди», — сказав Лакатос.

З його слів, «загальна безпека газопостачання для Європи вирішена», але з фінансового погляду Європа не вийшла з лісу: «газ є комерційною проблемою для Європи», а високі ціни означають, що галузі неконкурентоспроможні.

Лакатос очікує, що волатильність цін у Європі залишатиметься нижчою, ніж у 2022 й 2023 роках, але вищою, ніж у попередні роки. І «рушійні сили повільно змінюються», а азійський попит починає відігравати більшу роль у цій нестабільності, підсумував він.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти