В начало

Постачання нафти з рф досягли 3-місячного максимуму попри скорочення видобутку

москва проштовхує більше сирої нафти на ринок, навіть якщо заявляє, що продовжить обмеження постачань до кінця року разом із партнером по ОПЕК+ Саудівською Аравією. Це підвищило морські потоки росії до максимуму за три місяці, пише Bloomberg.

Середні постачання з усіх портів росії протягом чотирьох тижнів до 17 вересня зросли до 3,34 млн барелів на день (б/д), свідчать дані відстеження руху танкерів, зібрані Bloomberg. Це стрибок приблизно на 465 тис. барелів відносно 20 серпня, причому збільшення відбулося за рахунок відвантажень із балтійських портів «приморськ» і «усть-луга» й порту «новоросійськ» на Чорному морі.

Слід було очікувати деякого збільшення російського експорту сирої нафти. Віце-прем'єр-міністр алєксандр новак заявив на початку минулого місяця, що росія продовжить зменшувати експорт, скоротивши його до 300 тис. б/д із вересня порівняно з 500 тис. б/д у серпні. Але постачання зросли більш ніж удвічі, ніж випливає із заяви новака.

Більш мінливі щотижневі постачання впали протягом семи днів до 17 вересня через коротку зупинку в середині тижня потоків з тихоокеанського порту «козьміно», що, схоже, було пов’язано з технічними роботами на терміналі.

Підвищення експорту відбувається внаслідок підвищення цін на сиру нафту завдяки поєднанню стійкого попиту й скорочення виробництва ключовими виробниками, зокрема Саудівською Аравією. Королівство пообіцяло підтримувати видобуток на рівні нижче за 9 млн б/д до кінця року, що є найнижчим показником із 2011 року, не враховуючи заходів у відповідь на пандемію Covid-19 2020 року. Оголошення Саудівської Аравії на початку вересня було підтримано в росією, яка зобов’язалася зберегти скорочення експорту до кінця року.

Поєднання зростання експорту й різкого зростання цін збільшило доходи кремля від експортних мит на нафту, які зросли до найвищого рівня з січня в середньому за чотири тижні.

Стрибок закордонних потоків російської сирої нафти стався внаслідок також того, що нафтопереробні заводи росії скорочують темпи переробки сирої нафти, а сезонне технічне обслуговування на заводах набирає темпів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти