В начало

Польська прокуратура розслідуватиме поглинання Orlen Lotos – депутат

Польська прокуратура розслідуватиме придбання контрольованою державою нафтовою компанією Orlen меншого конкурента Lotos, діючи на підставі скарги, поданої 2022 року, заявив 30 січня член парламенту від коаліційного уряду.

Як повідомляє Reuters, компанія продала деякі активи Lotos покупцям, зокрема Saudi Aramco й угорській MOL, щоб виконати антимонопольні рішення ЄС, але опозиційні політики того часу сказали, що вони були продані надто дешево.

Агнешка Помаська, депутат проєвропейського коаліційного уряду, який прийшов до влади минулого місяця, сказала, що повідомила прокуратуру про те, що злочин міг бути скоєний у грудні 2022 року, але отримала відповідь лише минулого тижня.

«Розслідування прокуратури стосуватиметься контрактів, пов’язаних як зі злиттям Lotos, так і з Orlen, але також стосуватиметься продажу Lotos, – сказав Помаська журналістам. – Прокуратура прямо каже, що Orlen могла бути завдана значна фінансова шкода, не менше 4 млрд злотих ($994 млн)».

Жодних припущень про правопорушення з боку покупців активів не було.

У коментарі, надісланому електронною поштою, в Orlen сказали, що злиття було прозорим процесом, «під наглядом і контролем низки установ».

«Усі транзакції злиття були здійснені відповідно до положень законодавства та під наглядом польських і європейських органів влади», — зазначено в коментарі.

Колишній прем'єр-міністр Матеуш Моравецький сказав, що транзакцію було здійснено «зразковим способом».

Помаська зазначила, що прокуратура також проведе розслідування щодо голови антимонопольного органу країни, який схвалив продаж активів, додавши, що продаж активів Lotos завдав шкоди енергетичній безпеці Польщі.

Наглядовий орган UOKiK не відразу відповів на запит про коментар, надісланий електронною поштою.

Зі слів Помаської, членам правління компанії може загрожувати від трьох місяців до 10 років позбавлення волі, якщо їх визнають винними у зловживанні владою.

Відповідаючи на запитання про те, чи можна скасувати продаж активів Lotos, прем’єр-міністр Дональд Туск сказав, що поки рано говорити про це, але юристи розглянуть це питання.

Після приходу до влади в грудні новий уряд взявся за скасування реформ, які, на думку критиків, політизували судову систему Польщі. Він також притягнув до відповідальності людей, пов’язаних із колишньою націоналістичною адміністрацією «Право і справедливість» (PiS), яку він звинувачує в правопорушеннях. PiS відкидає таку критику.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти