В начало

Польща зважить інтерес до розширення Гданського LNG-терміналу

Оператор трубопроводу Gaz-System оцінює потребу в додаткових потужностях імпорту 4,5 млрд кубометрів на рік, повідомляє Upstream Online.

Польський державний оператор газопроводів Gaz-System проводить другий раунд бронювання, щоб оцінити ринковий попит на новий імпортний термінал скрапленого природного газу в порту «Гданськ».

Компанія повідомила, що запустила необов’язкову процедуру перевірки ринку, щоб оцінити попит на додаткові потужності регазифікації, з метою встановлення плавучої установки зберігання й регазифікації в Гданську, яку може бути запущено до початку 2028 року.

Gaz-System хоче перевірити ринок, щоб оцінити попит на додаткові потужності з регазифікації, а також зацікавленість в експорті регазифікованого СПГ до сусідніх країн Словаччини, Литви, Данії, Німеччини, Чехії й України.

У листопаді минулого року Gaz-System вибрала данську компанію Ramboll для проєктування причалу FSRU й морської ділянки газопроводу, яку буде прокладено по дну Гданської затоки.

Ramboll виконає обстеження морського дна, підготує дослідження з оцінки впливу на навколишнє середовище, підготує початкове інженерне і проєктне дослідження й отримає необхідні адміністративні рішення й дозволи, включаючи дозвіл на будівництво, повідомили в Gaz-System.

Сергій Макогон, незалежний радник і ексглава українського газотранспортного оператора «Оператор ГТС України», сказав, що процедура бронювання Гданського терміналу «унікальна можливість для України отримати довгострокову гарантовану опцію імпорту СПГ в країну» через Польщу.

Зі слів Макогона, Україна втратила попередні шанси забронювати довгострокові потужності на існуючих імпортних терміналах СПГ у Польщі, Греції й Хорватії.

Країна технічно готова використовувати два існуючих трубопроводи між Україною й Польщею, сказав він Upstream, але імпорт залежатиме від модернізації Gaz-System трубопроводу, що веде до кордону, і насосної станції в селі Страхочині.

Як зазначив Макогон, такі інвестиції більш ніж утричі збільшать існуючу річну потужність України з імпорту газу з Польщі, до 6,6 млрд кубометрів, причому Україна використовуватиме газопроводи, які зараз простоюють.

Однак він попередив, що інвестори можуть захотіти отримати додаткові потужності з імпорту СПГ у Гданську для забезпечення газових електростанцій у Польщі.

Державний імпортер і дистриб’ютор газу в Україні НАК «Нафтогаз України» нещодавно заявив, що країні доведеться отримати принаймні 5 млрд кубометрів газу в період із квітня по жовтень, щоб збільшити свої запаси в підземних сховищах до наступної зими.

Транзитні постачання російського газу через Україну до Європи останнім часом складали приблизно 43 млн кубічних метрів на день після падіння на початку цього року, або приблизно 40% від мінімальної договірної транзитної потужності, що продовжує обмежувати можливості України купувати російський транзитний газ для власного сховища.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти