В начало

Польща залишається найбільшим імпортером російського LPG у I кварталі

Згідно з розрахунками Reuters і даними трейдерів, Польща залишалася найбільшим імпортером скрапленого нафтового газу (LPG) з росії в першому кварталі року, на частку якого припадало близько 34% від загального експорту.

Згідно з даними, у січні-березні загальний імпорт Польщею морського скрапленого газу зріс на 44,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 279 тис. тонн, частково замінивши паливо, що надходить з росії.

Трейдери заявили, що зростання морських постачань скрапленого газу до Польщі було підтримано меншою вартістю палива, що постачається танкерами з Північно-Західної Європи, порівняно з вартістю пропан-бутану, що постачається з росії й Казахстану через сухопутні пункти пропуску.

Вони також повідомили, що великі польські постачальники LPG, такі як PKN Orlen і Primagaz, частина найбільшого міжнародного дистриб’ютора LPG SHV Energy, навесні 2022 року відмовилися купувати російський пропан-бутан, збільшивши імпорт LPG через порти «Щецин» і «Гданськ».

Крім того, згідно з даними Refinitiv, імпорт скрапленого газу через термінал Alpetrol у порту Гдині зріс більш ніж у сім разів у першому кварталі 2023 року порівняно з тим же періодом 2022 року.

Основним постачальником скрапленого газу в порти Польщі в січні-березні була Швеція, згідно з даними відстеження суден Refinitiv Eikon, на частку якої припадало 59,7% (167 тис. тонн) загального обсягу морського імпорту.

Іншими великими постачальниками були Великобританія, Нідерланди й Норвегія з частками 10,6%, 10,0% і 9,8% відповідно.

Частка морських постачань скрапленого газу з росії до Польщі в першому кварталі 2023 року зросла до 6,7% з 2,9% у січні-березні 2022 року через збільшення відвантажень «сибуром» з порту «Усть-Луга», до 19 тис. тонн з 6 тис. тонн.

Загальний експорт російського LPG до Польщі в першому кварталі склав 350 тис. тонн.

Відповідно до розрахунків Reuters на основі даних Refinitiv, 2022 року Польща збільшила морський імпорт скрапленого газу на 73%, до 1,014 млн тонн порівняно з 585 тис. тонн 2021 року.

росія також експортує LPG в Китай, Монголію, країни Балтії, Туреччину, Балкани та інші регіони світу.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти