В начало

Польща надасть Україні 25 тис. т бензину зі своїх запасів

У зв'язку з виникненням дефіциту пального в Україні Польща надасть нашій країні 25 тис. тонн бензину зі своїх запасів. УНІАН із посиланням на «Польське радіо» повідомляє, про це розповіла віце-прем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко, яка зустрілася в українській столиці з польським міністром клімату та навколишнього середовища Анною Москвою.

Зокрема, Свириденко зазначила, що до війни 97% пального в Україну постачалося з росії й білорусі. Сьогодні ці напрямки закриті, крім того, росіяни знищили Кременчуцький НПЗ, через що в Україні відчувається гострий дефіцит пального.

Міністр економіки України зазначила, що в рамках допомоги з польських запасів буде спрямовано 25 тисяч тонн бензину, щоб збалансувати ринок пального. Зі слів Свириденко, Україна почне отримувати ці ресурси з початку наступного тижня.

Своєю чергою Анна Москва розповіла про проведення роботи зі збільшення пропускної спроможності польсько-українського кордону щодо транспортування палива. За її словами, такої гарної співпраці між польськими та українськими паливними компаніями ще не було.

Створюються нові напрямки постачання та нова система енергетичної безпеки. За словами польського міністра навколишнього середовища, співпраця продовжиться і в мирний час.

Як відомо, в Україні в останній тиждень квітня виник дефіцит пального на АЗС. З метою вирішити питання його дефіциту 29 квітня уряд підвищив граничні ціни на бензин та дизельне пальне на 40-43%.

Найбільші мережі АЗС запровадили обмеження на відпуск пального обсягом 10-15 літрів для власників карт лояльності цих мереж, інші споживачі могли заправляти автомобіль не більше ніж на 5-10 літрів.

Станом на 16 травня у мережах АЗС середня ціна на бензин А-95 становила 40,12 грн/л, дизпальне – 43,25 грн/л.

Як писав enkorr, 17 травня уряд призупинив цінове регулювання на паливному ринку. За оцінками Кабміну, після цього рішення очікувані граничні ціни на дизельне пальне будуть не вище за 58 грн за літр, а ціни на бензин – не вище за 52 грн за літр.

Директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн також зазначав, що на тлі вжитих урядом заходів потрібно вдатися до низки кроків, які дадуть змогу наповнити паливний ринок, і передусім повернути акцизи.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти