В начало

PetroChina купуватиме венесуельську нафту після послаблення санкцій США

PetroChina Co. має намір отримати вантаж венесуельської нафти, яка буде використовуватися на її мега-нафтопереробному заводі в Гуандуні, після того, як наприкінці минулого року США скасували санкції щодо виробника ОПЕК, повідомляє Bloomberg.

Очікується, що вантаж сирої нафти Merey буде вивантажено на вихідних, але китайська нафтова компанія навряд чи здійснюватиме подальші закупівлі, якщо санкції США щодо Венесуели буде відновлено, зі слів джерел, обізнаних із ситуацією. Вони попросили не називати їхніх імен, зважаючи на закритість інформації. 

Китай офіційно відновив імпорт від південноамериканського виробника в лютому, вперше з 2019 року. Неофіційно, зі слів трейдерів і сторонніх постачальників даних, найбільший у світі імпортер сирої нафти протягом багатьох років часто брав венесуельську нафту. Причому нафту часто маскують під бітумну суміш.

Торік США призупинили санкції проти Венесуели у відповідь на розвиток демократії в країні. Однак покарання можуть бути відновлені після того, як президент країни Ніколас Мадуро погодився балотуватися на третій термін у липні цього року на виборах, й майже впевнений у перемозі після дискваліфікації свого головного суперника.

Нафтопереробний завод (НПЗ) у Гуандуні на півдні Китаю був спільним підприємством з державною Petroleos de Venezuela SA, і Merey мав складати половину постачань сирої нафти. 2019 року PetroChina виключила PDVSA з проєкту через погіршення фінансового стану компанії.

НПЗ було введено в експлуатацію на початку 2023 року, і після того, як санкції США перервали доступ до Мерея, компанія PetroChina постачала велику кількість сирої нафти з Канади, Колумбії й Еквадору. Зі слів трейдерів, венесуельський сорт зараз пропонується зі знижкою близько $10 до ICE Brent.

Відповідно до даних відстеження руху суден, зібраних Bloomberg, дуже великий перевізник сирої нафти Elysia, який транспортує вантаж для PetroChina, має вивантажитися у порту Jieyang у суботу. Судно відпливло від нафтового терміналу Хосе на початку лютого.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти