В начало

Перша партія казахстанської нафти в обхід росії вирушила до Румунії

Відтепер казахстанська нафта надходить до Румунії в обхід росії. Першу партію було спущено в суботу з порту «Джейхан» у Туреччині. Як повідомляє портал економічних новин Economedia, 80 тис. тонн сирої нафти буде доставлено казахстанським танкером «Алатау» в порт «Констанца», звідки спрямовано на нафтопереробний завод Petromodia.

«Сьогодні ми спостерігаємо важливу подію для вітчизняної нафтогазової галузі. Президент невипадково надає такого великого значення новим маршрутам транспортування казахстанської сирої нафти», – сказав Магзум Мірзагалієв, генеральний директор «КазМунайГазу» (КМГ).

КМГ володіє румунськими компаніями Rompetrol і Petromedia. Раніше Румунія імпортувала значну кількість сирої нафти з Казахстану, але вона надходила через росію. Уникнення росії стало можливим після того, як Казахстан домовився з Азербайджаном про використання трубопроводу «Баку-Тбілісі-Джейхан».

Згідно з п'ятирічним контрактом, 1,5 млн тонн казахстанської нафти на рік буде надходити в порт «Джейхан» у Туреччині, звідки казахстанські й азербайджанські танкери будуть її транспортувати.

Торік Казахстан був першим постачальником сирої нафти в Румунію, тоді було відвантажено сировини на 3,04 млрд євро.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти