В начало

Перероблення нафти на китайських НПЗ падає шостий місяць поспіль

Перероблення сировини на НПЗ Китаю минулого місяця впала на 5,4% порівняно з роком раніше, показали офіційні статистичні дані. Воно знижується шостий місяць поспіль навіть із запуском нових потужностей, оскільки цей процес стримують низьке споживання палива й низька маржа перероблення, повідомляє Reuters.

За даними Національного бюро статистики (NBS), у вересні нафтопереробники переробили 58,73 млн метричних тонн сирої нафти, що еквівалентно 14,29 млн барелів на день (б/д).

Вересневий рівень зріс із серпневих 13,91 млн б/д, оскільки деякі нафтопереробні заводи (НПЗ) повернулися після планових капітальних ремонтів і запрацював новий НПЗ у Шаньдуні.

Однак розрахунки Reuters, засновані на торішньому показнику NBS у 63,62 млн тонн, показали, що виробництво у вересні впало на 7,7%, що свідчить про те, що агентство даних переглянуло показники минулого року.

Співробітники «гарячої лінії» з питань даних NBS, з якою зв’язалося Reuters, визнали, що агентство час від часу переглядає базові цифри річної давнини без подальших уточнень.

Попри зростання споживання у серпні в річному обчисленні після активізації логістики й транспортування, споживання дизельного пального у Китаї скоротилося на тлі широкого економічного спаду й заміни дизелю дешевшим скрапленим природним газом як палива для вантажівок.

Запуск найновішого китайського НПЗ Shandong Yulong Petrochemical наприкінці вересня може збільшити його виробництво найближчими місяцями, оскільки завод наростає, відкриваючи вторинні блоки після запуску одного блоку сирої нафти потужністю 200 тис. б/д.

За даними китайської консалтингової компанії Oilchem, менші незалежні переробники у нафтопереробному центрі Шаньдун востаннє працювали на 53,5% потужностей наприкінці вересня, що майже на 13% менше, ніж роком раніше.

Видобуток за перші три квартали року становив 531,26 млн тонн, або 14,15 млн б/д, що на 1,6% менше порівняно з відповідним періодом торік, показали дані NBS, у четвертому поспіль падінні обсягів з початку року.

Знову ж таки, розрахунки Reuters із використанням торішніх звітних даних про 554,84 млн метричних тонн показали більше зниження – на 4,2%.

Згідно з даними NBS, внутрішній видобуток сирої нафти у Китаї у вересні зріс на 1,1%, до 17,07 млн тонн, або 4,15 млн б/д.

Видобуток із початку року зріс на 2% порівняно з аналогічним періодом торік – до 159,87 млн тонн, або 4,26 млн б/д.

Видобуток природного газу зріс на 6,8% у вересні порівняно з тим самим рівнем минулого року – до 19,3 млрд куб. м, а видобуток за рік з початку року зріс на 6,6%, до 183 млрд куб. м, свідчать статдані.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти