В начало

Перехід заводів MOL на неросійську нафту відтерміновується на рік

Угорська нафтова група MOL очікує, що її нафтопереробні заводи (НПЗ) зможуть переробляти як російську, так і неросійську сиру нафту на кінець 2026 року – на рік пізніше, ніж планувалося, оскільки деякі проєкти адаптації було відкладено, сказав Reuters високопосадовець MOL.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну 2022 року Європейський Союз заборонив своїм державам-членам імпорт російської нафти, але звільнив Угорщину, Словаччину й Чехію, щоб дозволити їм знайти альтернативні маршрути й постачання.

Але дехто всередині блоку, зокрема як нещодавно президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, заявляє, що Угорщина не зробила достатньо, щоб відмовитися від російської нафти й газу.

MOL, чиї два НПЗ у Словаччині й Угорщині постачаються російською сирою через південну гілку нафтопроводу «дружба», інвестує в технології, необхідні для диверсифікації від нафти Urals, але прогрес був повільнішим, ніж очікувалося.

Віктор Сверла, віцепрезидент MOL зі стратегії й сталого розвитку, заявив Reuters 10 жовтня, що MOL зараз може переробляти до 30-40% неросійської сирої нафти на своїх НПЗ у Словаччині й Угорщині.

«Здійснюються інвестиції, щоб ми могли збільшити цей показник до 100% на кінець 2026 року», — сказав Сверла.

Виконавчий голова правління MOL Жолт Ернаді заявив Reuters у квітні 2023 року, що MOL зможе вибирати між російською чи неросійською сирою нафтою для своїх НПЗ на кінець 2025 або початок 2026 року.

Сверла сказав, що затримки було спричинено непередбачуваними складнощами у виконанні 24 запланованих проєктів з модернізації НПЗ і необхідністю додаткових матеріально-технічних інвестицій у сховища й змішування.

Він додав, що MOL може завершити проєкти протягом наступних двох років за $500 млн, що є нижньою межею інвестиційного діапазону від $500 до $700 млн, який він надав 2023 року.

Сверла також зазначив, що MOL веде перемовини з хорватським оператором нафтопроводу Janaf щодо довгострокового контракту на транспортування сирої нафти через Адріатичний трубопровід, але відмовився коментувати заплановані обсяги або уточнювати транзитні збори, які MOL критикує як занадто високі.

«Нас не дуже задовольняють нинішні збори за транзит, і ми віримо, що зможемо зменшити ці збори в майбутньому, але ще більш важливим питанням для нас є те, що ми повинні мати довгостроковий контракт, — сказав він. — Однак трубопровід «дружба» життєво важливий для нас, і наша мета полягає в тому, щоб мати різноманітні закупівлі сирої нафти, спираючись як на російську, так і на неросійську нафту».

Відповідаючи на запитання, чи готова MOL до того, аби припинити користуватися російською нафтою з 5 грудня — терміну, який Європейський Союз надав Словаччині на експорт палива, виробленого з російської нафти, Сверла сказав, що MOL може збільшити свою частку неросійської сирої нафти на своєму словацькому НПЗ до 50%, якщо це необхідно.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти