В начало

Пакистан відмовляється від міжурядової нафтової угоди з рф, але продовжуватиме імпорт

Уряд Пакистану вирішив відкласти свої плани довгострокової угоди з імпорту нафти з росією за угодою між урядами (G2G), повідомляє Pakistan Today. Натомість це дозволило місцевим НПЗ укладати прямі комерційні угоди з російськими компаніями.

Це рішення було прийнято після затримок у створенні компанії спеціального призначення (SPV), юридичної особи, для імпорту сирої нафти, який був частиною початкової угоди G2G між Пакистаном і росією.

Створення SPV мало на меті полегшити імпорт російської сирої нафти, яка потім перероблятиметься на місцевих нафтопереробних заводах (НПЗ). Однак після нещодавнього візиту пакистанської делегації в москву було вирішено призупинити план SPV через передбачувані високі ризики, пов’язані з цим підходом.

Раніше Pakistan Refinery Limited (PRL) імпортувала судно з російською нафтою, процес, який тривав приблизно один місяць, щоб нафта досягла берегів Пакистану. Цей тривалий процес викликав занепокоєння щодо доцільності й ефективності імпорту російської нафти через SPV. Приватний НПЗ Byco також імпортував 100 тис. тонн нафти з росії, що ще більше спонукало уряд переглянути свою угоду G2G з рф.

Згідно з даними джерел, НПЗ Пакистану зараз ведуть прямі перемовини з російськими компаніями щодо імпорту сирої нафти винятково на комерційних умовах. Перед візитом пакистанської делегації в росію 10 жовтня Пакистан намагався домовитися про довгострокову угоду на постачання нафти, дотримуючись обмеження ціни в $60 за барель.

Спочатку Пакистан просив росію встановити ціну франко-борт (FOB) на рівні$60 за барель у довгостроковій перспективі, причому FOB представляє фактичну ціну, що стягується в порту. Однак нафтовий підрозділ відмовився від цієї пропозиції й вирішив, що місцеві НПЗ будуть імпортувати сиру нафту з росії на комерційних умовах без участі уряду.

Примітно, що Сполучені Штати продемонстрували свою готовність дозволити Пакистану імпортувати сиру нафту з росії за ціною, попередньо оголошеною країнами «Великої сімки» (G7) і Європейським Союзом. Цю цінову «стелю» було встановлено, щоб обмежити доходи росії, уникаючи збоїв у постачанні нафти, враховуючи побоювання, що москва переспрямовує свої доходи від нафти на війну, яку вона розв’язала в Україні.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти