В начало

Orsted відмовляється від проєкту «зеленого» водню через високі витрати

Німецький нафтопереробний завод (НПЗ) Heide і його партнер Orsted A/S відклали плани щодо заводу з виробництва екологічно чистого водню через збільшення інвестиційних витрат і пов’язаних із цим економічних ризиків. Про це повідомляє Bloomberg.

Це принаймні другий такий проєкт, від якого компанія Orsted відмовилася за останні місяці після того, як вирішила не продовжувати будівництво електролізера на НПЗ Хамбер у Великобританії. Данська компанія нещодавно оголосила про списання $4 млрд у зв’язку із залишеними вітровими проєктами.

«Проєкт має бути економічно життєздатним, і, на жаль, цього разу це не так, — сказав Йорг Кубіца, керуючий директор Orsted у Німеччині, у заяві про проєкт Heide. — Немає сумнівів, що водень відіграватиме важливу роль у декарбонізації німецької промисловості, але пов’язані з цим витрати мають бути розумними, а ринок має бути створено».

Klesch Group, яка володіє НПЗ Heide на півночі Німеччини, критично оцінила пропозиції Європейського Союзу із сертифікації «зеленого» водню. Він продовжить декарбонізацію заводу Хайде, йдеться в заяві.

Водень використовується у виробництві дизельного пального, і його називають екологічно чистим, коли він виготовляється з використанням води й відновлюваної електроенергії. За останніми оцінками Bloomberg NEF, це приблизно в чотири рази дорожче, ніж виробництво з викопного палива.

Компанія Shell Plc Wesseling у Німеччині була першим європейським НПЗ, який почав експлуатувати невеликий завод із виробництва екологічно чистого водню, але ще не зобов’язався його розширити. Repsol SA нещодавно відкрила завод у Більбао в Іспанії, а OMV AG близька до завершення будівництва електролізера у Швехаті у Відні. Ці проєкти задовольняють частку потреб кожного НПЗ.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти