В начало

ОПЕК прогнозує зростання світового попиту на нафту на середину століття

Генеральний секретар ОПЕК Хайсам аль-Гайс заявив, що на 2045 рік світовий попит на нафту зросте до 110 млн барелів на добу (б/д). Сукупний світовий попит на енергоносії, з його слів, зросте на 23% на 2045 рік.

«Нафта незамінна в найближчому майбутньому. За нашим прогнозом ми бачимо, що глобальний попит на нафту збільшиться до 110 млн б/д на 2045 рік», – сказав він, виступаючи на відкритті конференції з енергетики Energy Asia у столиці Малайзії Куала-Лумпурі. При цьому він зазначив, що на той час нафта все ще складатиме близько 29% енергетичного балансу.

Генеральний секретар ОПЕК також додав, що брак достатнього фінансування нафтогазової індустрії «поставить під загрозу життєздатність існуючих енергетичних систем і призведе до енергетичного хаосу».

Водночас Хайсам аль-Гайс визнав, що в майбутньому відновлювані джерела енергії відіграватимуть більш значну роль у світовому енергетичному балансі. З його слів, деякі країни-члени ОПЕК «уже почали вкладати значні кошти» у розвиток цієї галузі.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), світове споживання нафти 2023 року становитиме 102,3 млн барелів на добу (2022 рік було завершено із середнім показником попиту в 99,8 млн б/д). Прогноз агентства на поточний рік збільшено, зокрема через зростання попиту на нафту з боку Китаю. Зустрічна світова пропозиція нафти, за оцінкою МЕА, 2023 року становитиме рекордних 101,3 млн барелів на добу, а 2024-го зросте до 102,3 млн б/д.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти