В начало

НПЗ у Шведті працює на 80% потужності, попри проблеми з власністю

Німецький нафтопереробний завод Schwedt працює на понад 80% потужностей, незважаючи на невизначеність щодо його майбутнього володіння, заявив державний секретар Німеччини Міхаель Кельнер.

російська енергетична група «роснєфть», має контрольний пакет акцій PCK Schwedt, яка традиційно постачає 90% пального, що використовується в столиці Німеччини Берліні.

Як зазначає Reuters, торік Schwedt працював на 50-60% потужності після того, як Німеччина припинила постачання нафти з росії після  її вторгнення в Україну та рішення Берліна передати НПЗ разом з іншими німецькими активами, що належать «роснєфти», під опіку уряду.

Кельнер сказав, що вітає пропозицію Казахстану постачати понад 100 тис. т, але є ризик того, що москва в будь-який час зупинить постачання через нафтопровід «Дружба», який пролягає через росію.

«Я також вітав би, якби трапилося подвоєння», — сказав Кельнер у понеділок під час візиту на нафтопереробний завод, співвласником якого є Shell та Eni.

Казахстанська державна трубопровідна компанія KazTransOil минулого тижня заявила, що скоротить експорт нафти до Німеччини нафтопроводом «Дружба» через росію в липні на 19% – до 100 тис. т, порівняно з червнем.

З минулого року Німеччина співпрацює з Польщею, щоб забезпечити постачання для Schwedt через нафтовий термінал у Гданську та польську ділянку нафтопроводу «Дружба».

Близько 70% нафти НПЗ транспортують по трубопроводу з Ростока, 15% надходить через польський порт Гданськ і ще 15% – через нафтопровід «Дружба».

Карстен Шнайдер, уповноважений федерального уряду у справах Східної Німеччини, заявив, що близько 400 млн євро державної допомоги для модернізації трубопроводу Росток–Шведт виділені у федеральному бюджеті та очікують на схвалення Європейської комісії.

У світлі опіки уряду у вересні та очікуваного продажу 54,17% акцій «роснєфті» в НПЗ, Кельнер відмовився коментувати процес продажу або обраного Берліном покупця, але сказав, що НПЗ не повернеться під контроль росії.

«Для мене важливо створити структуру власності, яка забезпечить довгострокову стабільність НПЗ», — додав він.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти