В начало

Норвегія 2023 р. має намір підвищити податки для нафтогазового сектора

Уряд Норвегії має намір наступного року зменшити податкові пільги для нафтогазового сектора, запроваджені під час пандемії COVID-19, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Згідно з пропозицією Міністерства фінансів країни, податкове відрахування для галузі буде знижено до 12,4% з 17,69%. Як очікується, це підвищить надходження до бюджету на 2 млрд крон ($190 млн) у 2023 році.

Тимчасові податкові послаблення було спрямовано на заохочення інвестицій у нафтогазовий сектор під час пандемії на тлі різкого падіння цін на нафту. Проте з того часу вартість палива значно зросла, тому тепер необхідно провести коригування податкової політики, йдеться у заяві Мінфіну, присвяченій бюджету на 2023 рік.

Норвезька економіка швидко відновилася після пандемії, причому інфляція досягла найвищого рівня за кілька десятиліть. «Економічна політика має бути більш жорсткою, щоб знизити інфляційний тиск і допомогти зберегти зайнятість на високому рівні», – йдеться у заяві уряду.

Крім того, наступного року пропонується скоротити суму, яку уряд зможе вилучити з Нафтового фонду (суверенний фонд національного добробуту) на 18,3 млрд крон – до 316,8 млрд крон. Бюджетні правила дозволяють щорічно забирати з фонду кошти на суму максимум 3% від його вартості, виходячи з пропозиції Мінфіну, 2023 року буде виведено приблизно 2,5%.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти