В начало

Низьке виробництво LPG викликає обмеження постачань у регіоні ARA

Час простою нафтопереробних заводів (НПЗ) збільшився у Північно-Західній Європі й Середземномор’ї, що призвело до скорочення основних показників пропозиції на європейському ринку LPG, повідомляє Platts.

Згідно з розрахунками, відключення на початку жовтня перевищать 900 тис. барелів на день (б/д) за тиждень, що закінчився 4 жовтня, і зростуть до понад 1 млн б/д наступного тижня.

«Якщо показники роботи НПЗ залишаться такими ж низькими, якими вони були, тоді локальний обсяг не обов’язково буде тут», — сказало джерело.

«Поки що це жовтневий феномен, оскільки вони [нафтопереробні заводи] намагаються повністю відновити роботу», — додав співрозмовник.

Проведення ремонтних робіт було зафіксовано на НПЗ Socar Aliaga в Туреччині, Pembroke у Великобританії, TotalEnergies Raffinerie Mitteldeutschland в Лойні (Німеччина), Shell Rheinland в Німеччині (секція Godorf), BP Gelsenkirchen у Німеччині й Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam.

Ціни на внутрішніх ринках пропану й бутану за останні кілька днів зросли до максимумів за рік, тому що проблеми й технічне обслуговування на НПЗ спричинили обмеження постачань у хабі Амстердам–Роттердам–Антверпен, оскільки попит на опалення взимку зростає.

«Така ситуація сприятиме тому, що в ARA піднімуться ціни на невеликі вантажі, але для цього потрібен деякий час, щоб вийти на великий ринок вантажів», – сказало джерело.

Минулого тижня можливий збій на НПЗ TotalEnergies в Антверпені призвів до затримки завантажень, що призвело до обмеження доступності продукції в ARA. Компанія не відповіла на запит про коментарі.

«На цей час це дорого, TotalEnergies в Антверпені не працює», — повідомило інше джерело. Третє додало: «Зараз ви не можете там завантажитися».

Ціни на бутан FOB ARA на баржах цього тижня сягнули 22-місячного максимуму, досягнувши піка в 106% у відношенні до прямогінного бензину 10 жовтня й залишаючись стабільними 11 жовтня. Це був найвищий рівень, зафіксований з 17 листопада 2022 року, коли ринок було оцінено у 108% порівняно з нафтою.

Тим часом 10 і 11 жовтня оцінка вагонів і вантажівок Platts propane FCA ARA становила $815США/тонна, що є найвищою ціною з березня 2023 року — максимум за 18 місяців.

Також повідомлялося про пожежу в результаті тління в Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam, раніше відомому як Pernis.

Згідно з даними місцевої влади, пожежа сталася вранці 10 жовтня і призвела до задимлення. Зі слів джерела, знайомого з ситуацією, викинуто трохи бутану.

Раніше було сказано, що розпочато капітальний ремонт семи з 60 установок, який триватиме до кінця листопада.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти