В начало

Нігер припинив експорт нафти через Бенін через прикордонну ворожнечу

Нігер закрив нафтопровід, який використовувався для експорту сирої нафти через порт у сусідньому Беніні, що посилило напруженість між двома країнами на тлі безвиході на кордоні, пише Bloomberg.

Нігер, який не має виходу до моря, перекрив клапани на 1 200-мильному (1 930-кілометровому) трубопроводі від нафтового родовища Агадем, яким керує China National Petroleum Corp., повідомив 13 червня міністр нафти Махаман Мустафа Барке Бако. Трубопровід, побудований CNPC в рамках інвестицій у нафтову промисловість Нігеру на суму 4,6 млрд доларів США, транспортує сиру нафту до нафтопровідного термінала Sèmè Kpodji в Беніні для експорту.

Заблоковані постачання є частиною кредиту CNPC, забезпеченого товарами, на суму $400 млн. Нігер, який позичив кошти у Китаю під 7% річних, планує погасити борг, постачаючи нафту в азійську країну протягом 12 місяців.

Суперечка спалахнула між двома країнами минулого місяця, коли Бенін заборонив експорт нафти зі свого порту після того, як очолюваний хунтою Нігер відмовився відкрити свій сухопутний кордон для товарів, що надходять із його південного сусіда. Економічна спільнота держав західної Африки, регіональний блок, торік закрила сухопутні й повітряні кордони Нігеру, щоб переконати військовий уряд відновити цивільне правління, і, попри зняття санкцій на початку цього року, Нігер залишив свій кордон закритим.

Минулого тижня п'ять громадян Нігеру, які прямували до порту Котону, були заарештовані Беніном після того, як нібито не представилися належним чином. У четвер суд Беніну постановив продовжити утримання під вартою трьох нафтовиків для суду, включаючи заступника генерального директора West African Pipeline Co., місцевої філії CNPC.

«Ми не можемо стояти осторонь, поки нашу нафту крадуть інші люди, тому що ми не присутні там, де її завантажують, — сказав Бако під час візиту в Агадем. — Незалежно від ціни або тривалості, доки Бенін і WAPCO не дозволять Нігеру бути присутнім на завантаженні нашої сирої нафти, ми не зможемо знову відкрити цей кран».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти